Planovi Vlade bili ambiciozni, sada svi čekaju izbore

28. aprila prošle godine, formirana je manjinska, 43. Vlada Crne Gore koju predvodi premijer Dritan Abazović. Samo tri i po mjeseca redovnog mandata, nakon čega je 19. avgusta u parlamentu izgubila povjerenje partija koje su je podržavale. Od tada funkcioniše u tehničkom mandatu. Iako su planovi ove Vlade bili ambiciozni, prelazak u tehnički mandat omeo je da ispuni zacrtano. I dok iz Ure kažu da nijedna prethodna nije postigla ono što je 43. vlada, ostale parlamentarne partije vjeruju da je moglo bolje.

Spoj nespojivog. Tako je nastala manjinska Vlada formirana nakon maratonskih pregovora partija koje su dugogoišnji politički oponenti. Ministri i ministarke iz URE, SNP-a, SDP, Bošnjačke, Albanske i Hrvatskih partija i nekoliko nestranačkih ličnosti, činili su kabinet 43. Vlade predvođeni Dritanom Abazovićem.

Da bi zaživjela 43. Vlada, podrškuje dala Deomkratska partija socijalista. Ipak, harmonija nije dugo trajala. Potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC samo tri i po mjeseca kasnije dovela je do onog što je Abazović predvidio na dan kad je postao premijer.

Smijenili su je 19. avgusta. Isti oni koji su ruku digli za manjinsku, pojačani glasovima Demokrata. Od tada Vlada Dritana Abazovića radi u tehničkom mandatu. Šta se za godinu uradilo, najbolje govore rezultati. Šta je kome bilo po volji, a šta nije govore ocjene političkih partija. Od pojedinih stiže najveća, a drugih niska ocjena.

„Istrajava se i srlja iz greške u grešku, politički učinci ne postoje, nismo odblokirali proces sa EU, u još smo lošijoj fazi sa međunarodnom zajednicom“, kaže Nikola Rakočević (DPS).

„Mogu da pohvalim – usvajnje temeljnog ugovora sa našom crkvom, ali desi se incident sa tim da su glasali da tkz Kosovo bude dio Savjeta Evrope. Tako da mogu da ocjenim rad vlade kao šarenu i nestabilnu politiku bez jasnih uzusa, šravila, bez jasnog programa“, naveo je Jovan Vučurović (DF).

„Nijedna vlada se ne može pohvaliti većim učincima. Ova vlada je pokušala da vodi politiku koja je pomiriteljska, koja rkešava nagomilane probleme ne da bjezi od njih“, smatra Zoran Mikić (GP URA).

„Generalna ocjena bi bila da ti učinci i nijesu baš za pohvalu, posebno dio koji je prethodio nepovjerenja. Čini mi se da se situacija popravlja. Generalno nije zadovoljavajući“, ocijenio je Damjan Ćulafić (Demokrate).

A, da nije zadovoljavajući bio odnos Vlade i Skupštine ocjenjuje politički analitičar Predrag Zenović.

„Taj odnos je loš bio, bio je i balast i teret vladi da realizuje i krene velike političke projekte. Onaj moto vlade na pravom putu, jeste tačna, vlada u svojim orijentacijama, vizijama bila na tom putu, ali je pravila greške.“

I pored svih grešaka,kaže Zenović, Vlada se snašla i uspjela da traje. Tehnički mandat je, kaže, nije obeshrabrio, ali jeste nedostatak podrške.

„Ako je išta pokazala, jeste umjesnost da traje, ali ne u legitimnosti…“, dodaje on.

No, uprkos potrebi, činjenica je da ova Vlada ima duži staž u mandatu kakav Ustav ne poznaje.

„To govori da su oni koji su unutar vlade bili željni da ostanu na funkcijama i pored toga što su znali da je mnogo bolje bilo da smo formirali novu Vladu“, smatra Vučurović.

„Sama činjenica, sama po sebi nije lijape ni za građane ni međunarodne partnere, i sama činjenica moze da bude dvije stvari, jer mi imamo nestabilnu vladu, ali imam subjekte koji nemaju spremnosti da formiraju stabilnu vladu i dovedu do izbora“, poručuje Ćulafić.

„To nam govori da političke elite nisu sazrele, i da moramo da radimo na razvoju demokratije i političkim stavovima koje u skupstini sprovodimo. I da je vlada produktivnija u tehničkom mandatu nego sve prethodne vlade u redovnom mandatu“, ocijenio je Mikić.

„To dovoljno govori o neozbiljnosti i avanturizmu onih koji čine tu vladu. Bilo je racionalno nakon što je pala i nije se mogla okupiti većina za formiranje nove Vlade, trebalo bi ići na izbore“, kazao je Rakočević.

Izbori sujedini izlaz iz krize, jendoglasni su naši sagovornici. Umješnost onih u 43. Vladi da traju uprkos naporima da je zamijene nekom drugom razlog je, kaže Zenović, da se skine kapa. U igri titana i nadigravanja, prevagu zaključuje Zenović, nosi onaj koji je umio da iskoristi momenat.

Izvor: RTCG

Foto: printscreen/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA