„Planirano podizanje spomenika poginulim mornarima i oficirima sa bojnog broda Zenta“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas sa Jožefom Neđešijem, ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori. Mandić je tom prilikom  istakao da je saradnja sa Mađarskom od strateškog značaja za Crnu Goru, te dodao da je namjera nove vlasti da se posveti kapitalnim infrastrukturnim projektima kao što su izgradnja nove dionice autoputa, rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, kao i revitalizacija Luke Bar koja ima potencijal da postane alternativa velikim evropskim lukama.

Predsjednik Mandić je, kako je saopšteno iz Skupštine, ambasadoru poželio dobrodošlicu u Skupštinu Crne Gore, prisjećajući se njegove prve zvanične posjete Budimpešti tokom koje je imao srdačan razgovor sa predsjednikom mađarskog parlamenta Laslom Koverom kojeg je okarakterisao kao iskrenog mađarskog patriotu.

Ambasador Neđeši je istakao da brojne mađarske kompanije investiraju u bankarski, telekomunikacioni i turistički sektor Crne Gore i da je u obostranom interesu nastavak ekonomske saradnje.

– Ambasador je predsjedniku Skupštine prenio i želju Republike Mađarske da podigne spomenik poginulim mornarima i oficirima sa bojnog broda Zenta koji je potopljen 1914. godine od strane francuskog ratnog broda nadomak Petrovca. Neđeši je istakao da su preživjeli pomorci učestvovali u obnavljanju crkve Sv. Nedelje, što čini svojevrstan pečat pomirenja i dobrih odnosa koje Crna Gora i Mađarska od tada baštine – dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Mandić je istakao da on lično, a vjeruje i cijela Skupština Crne Gore snažno podržava podizanje spomen obilježja poginulim mornarima i oficirima na prikladnom mjestu u Petrovcu, kao što je dogovoreno sa rukovodstvom Opštine Budva i Ministarstvom odbrane, jer bi se na taj način odalo poštovanje ljudima koji su časno poginuli vršeći svoju vojničku dužnost i dokazalo da istorija ne treba da nas razdvaja, već da poučeni iskustvom činimo sve da izgradimo društvo pomirenja i stabilnosti.

– Mandić je izrazio zadovoljstvo što će se shodno razgovoru koji je imao sa g. Laslom Koverom u novembru prethodne godine realizovati zvanična posjeta predsjednika mađarskog parlamenta Crnoj Gori u drugoj polovini 2024 – zaključuje se u saopštenju.

Foto: Skupština Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents