Pitaju Spajića o smjeni Bečića i Mandića

Predsjednik Vlade i Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja poslanika u okviru premijerskog sata.

Kako se vidi na sajtu parlamenta, pitanja za Spajića pripremilo je devet parlamentaraca.

Lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, pitaće premijera da li je kod prethodnih zaduženja države i hedžinga (mehanizma za osiguranje od rizika u poslovanju) koristio usluge posredničkih agencija, ako jeste – kojih, te da li je s nekim od zaposlenih u njima u rodbinskim vezama.

Šef poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić, tražiće od partijskog šefa da odgovori na koji način će ekonomski program “Evropa sad 2” poboljšati položaj mladih u Crnoj Gori, i koja je strategija Vlade po pitanju omladinske politike.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić, pitaće Spajića da li će pokrenuti postupak razrješenja potpredsjednika Vlade Alekse Bečića (Demokrate), nakon što ga je Hrvatska, članica Evropske unije (EU), proglasila prošle sedmice nepoželjnom osobom (persona non grata).

Na listi nepoželjnih u Hrvatskoj su i šef Skupštine Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) i čelnik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević. Njih trojica proglašeni su personama non grata zbog usvajanja Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen krajem juna u crnogorskom parlamentu.

Slično pitanje za premijera ima i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević – on će zahtijevati da Spajić kaže misli li da vladajuća koalicija i Vlada, a koje u svom sastavu imaju članove koji se nalaze na listi nepoželjnih u Hrvatskoj, mogu uvesti zemlju u EU, i da li će PES pokrenuti inicijativu za razrješenje Mandića, a Spajić za Bečića.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, pitaće šefa izvršne vlasti da li se nacionalne razlike i podjele često koriste kao sredstvo za odvlačenje pažnje javnosti od ključnih pitanja, kao što su kriminal i korupcija.

“Da li su takve retorike sredstvo koje koriste određene interesne grupe, posebno oni koje nazivamo lukrativnim nacionalistima, kako bi se prikrila njihova kriminalna djelatnost? U konačnom, da li se lukrativni nacionalisti bave time ko je Bošnjak, Musliman, Albanac, Hrvat, Rom, Srbin, a ko Cmogorac, kako se ne bi znalo ko je kriminalac”, piše u Bogdanovićevom pitanju, objavljenom na sajtu parlamenta.

Poslanica posebnog kluba Jevrosima Pejović, tražiće odgovor na pitanje koje su suštinske razlike u nadležnostima pojedinih resora, kao na primjer razlike u portfoliju potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove Filipa Ivanovića (PES) i potpredsjednika za međunarodne odnose koji ujedno pokriva i poziciju ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića (Bošnjačka stranka – BS).

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović, pitaće Spajića u kojoj fazi je priprema izgradnje druge i treće dionice auto-puta, kao i u kojoj je fazi priprema, odnosno realizacija ključnih infrastrukturnih projekata na sjeveru Crne Gore, dok će šef kluba Socijalističke narodne partije (SNP) i Saveza građana CIVIS Bogdan Božović tražiti odgovor na upit da li Vlada planira da preduzme konkretne aktivnosti kako bi obeštetila bivše radnike “Impregnacije AD Kolasin”.

Poslanik BS-a Mirsad Nurković, zahtijevaće da mu premijer kaže kakvo je stanje u Vladinoj politici zapošljavanja građana sjevernog regiona Crne Gore – Pljevlja, Bijelog Polja, Kolašina, Mojkovca, Berana, Petnjice, Rožaje, Andrijevice, Plava i Gusinja.

“Konkretno, koja je stopa zaposlenosti i koja je stopa nezaposlenosti u navedenom regionu, koliko je ljudi koji aktivno traže posao? Navedite podatke vezano za stručnu spremu onih koji traže posao na sjeveru Crne Gore, i ima li Vlada strategiju za rješavanje ovog gorućeg pitanja s kojim se sučeljavaju građani sjevera? Ako ima, molim Vas da nas upoznate s istom”, piše u njegovom pitanju.

Sjednica odgođena zbog Olimpijskih igara

Početak sjednice na kojoj će biti održan premijerski sat i poslanička pitanja, zakazan je za utorak u 14 časova.

Ta sjednica trebalo je da se održi u petak, 26. jula, ali je odgođena zbog Spajićevog prisustva otvaranju Olimpijskih igara u Parizu.

Vlada je usvojila platformu u kojoj je navedeno da će Spajić, na poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona i predsjednika Međunarodnog Olimpijskog komiteta Tomasa Baha, prisustvovati svečanosti otvaranja Olimpijskih igara.

Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA