Picula: SPC se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore

Poslanik Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tonino Picula komentarisao je u Dnevniku HRT može li se nastaviti evropski put Crne Gore, jer Crna Gora još uvijek nije zatvorila nijedno poglavlje.

Picula je naglasio kako Crna Gora nije zatvorila nijedno poglavlje već punih šest godina. A posljednje poglavlje je otvorila za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

„To je, dakle, bilo negdje 2020. godine. Jedina stvar koja donekle ohrabruje je da nakon više od godinu dana, skoro petnaest mjeseci funkcionisanja tzv. tehničke vlade Dritana Abazovića, koji je izgubio povjerenje parlamenta još prošle godine, na putu da se formira 44. vlada Crne Gore“, rekao je Picula.

Međutim, njen sastav otvara puno više pitanja o tome kako je to zapravo vlada i u kojoj mjeri će ona biti kapacitirana da se nosi s unutrašnjim problemima Crne Gore i naravno prije svega da nastavi evropski put Crne Gore.

Vlada Crne Gore pokušava biti inkluzivna

Picula je istakao da vlada očito pokušava biti inkluzivna.

„Međutim, vidjeli smo da ona ne može okupiti one koji sumnjaju u njene kapacitete da razvije unutrašnje kapacitete Crne Gore i da krene dalje, te da nastavi sa svojim evropskim putem, a u njenom sastavu se nalaze političari koji apsolutno ne kriju svoja politička uvjerenja, odnosno nešto što bi se lako moglo ocijeniti izrazito destruktivnim po crnogorske interese kada je riječ o pristupanju Europskoj uniji“, dodao je.

Naglasio je da su to prije svega „Koalicija za budućnost Crne Gore“ koja je otvoreno pro-ruska. 

Prekretnica u odnosu prema Srbiji

Kako je rekao, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je nadvladina politička organizacija.

„Ona se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, pokušava na sve moguće načine i poništiti crnogorski identitet. Po razmišljanjima Srpse pravoslavne crkve, crnogorstvo je samo jedna podvarijanta i to regionalna varijanta temeljnog, bazičnog srpskog identiteta Crne Gore i to najviši pripadnici Srpske pravoslavne crkve i ne kriju“, rekao je Picula.

U posljednje vrijeme je, kako dodaje, čak i Porfirije bio u Crnoj Gori u jednoj, kako je rekao, otvorenoj anticrnogorskoj kampanji pozivajući ljude da se na predstojećem popisu kao pravoslavni živalj izjasne etnički kao Srbi.

Picula se osvrnuo i na izvještaj u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potrebu da se kompletno promjeni stav Europske unije prema Srbiji.

„Ta rezolucija koju je Evropski parlament prošle sedmice velikom većinom glasova zapravo usvojio je na neki način prekretnica kada je riječ o odnosu prema Srbiji, odnosno prema dijalogu kojeg omogućava i podržava Evropska unija, jer je upravo teroristički upad paravojnih grupa na sjeveru Kosova na neki način pokazao da taj dijalog ima sasvim ograničene domete. Jer po mom mišljenju režim Aleksandra Vučića u Srbiji neće ni na koji način odustati od nametanja svoje kontrole u svim onim djelovima, teritorijama s kojima Srbija graniči, na kojima živi srpsko stanovništvo“, poručio je Picula.

Naglasio je da će ga Vučić pokušati iskoristiti radi svojih političkih interesa.

„I mi smo kroz tu rezoluciju vrlo jasno poručili, ne samo vlastima u Beogradu, nego i institucijama u Briselu da se treba konačno prestati s politikom podilaženja Aleksandru Vučiću“, zaključio je Picula.

Foto: Printscreen RTL

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Jedan od najvećih kretena EU

NIKŠIĆ PROGNOZA