Petrović: Poziv Ostojića na progon nije usamljen slučaj

Javni poziv Miloša Ostojića na progon, omalovažavanje, diskriminaciju, kanibalizam, negiranje i vrijeđanje Bošnjaka/muslimana u Crnoj Gori nije usamljen slučaj i predstavlja pojavu u poslednje tri godine otkako smo “relaksirani i osvježeni”, kazala je aktivistkinja i feministkinja Aida Petrović.

“Ne znam za druge, ali ja neću da ćutim na javni nacistički poziv koji izgovara i piše javno jedan mlad čovjek, zadojen mržnjom i netrpeljivošću prema pripadnicima/ama islamske vjeroispovjesti. I ponavljam, ne znam za druge, ali moj lični čin ćutanja značio bi prihvatanje svega neljudskoga, degradirajućeg i u najavi krvožednih retrogradnih politika koje počinju riječima, a završavaju kolonama izbjeglica, etničkim čišćenjima, ubijanjima, silovanjima, mučenjima i istrebljenjem različitih i drugačijih“, rekla je, između ostalog, Petrović.

Kaže da je to što se Odbor direktora i Menadžment “Luka Bar” AD “ograđuje i sa indignacijom odbacuje izjave” još uvjek predsjednika Revizorskog odbora Luka Bar AD Miloša Ostojića, manje interesuje.

“Prvo, reagovali su nakon jučerašnjih mediskih objava Miloša Ostojića iako na njegovom profilu statusi širenja mržnje prema isključivo muslimanima postoje od ranije. Drugo, zaključujem da je tada i Vladi i premijeru Abazoviću bio prihvatljiv za predsjednika Revizorskog odbora, ali kada su Ostojevićevi izlivi nacizma i fašizma postali viralni na društvenim mrežama odbacuju ga radi “mira u kući””, navela je Petrović.

Ono što izuzetno brine, kako dodaje, jeste da je ovakvih primjera mržnje prema manjinskim narodima u Crnoj Gori jako puno „pod takozvanim plaštom oslobođenja i demokratije na koju ćemo morati da se naviknemo”.

“Navikavanje na fašizam, šovinizam i nacizam antifašističkoj i čojskoj Crnoj Gori nikada nije bila opcija niti smije biti, jer ćutanje na zlo proizvodi novo i veće sa tragičnim posljedicama i još dubljim podjelama za sve. U kontekstu svih dešavanja svakodnevnih proizvođača “ osvježene demokratije i slobode” još jedna zloglasna poruka baš tokom bajramskih blagdana stiže iz Nikšica, Grada Heroja koji je dao 46 narodnih heroja u NOB-u, a sada ostaje bez ulica Narodnih heroja i Partizanskog puta, po volji onih koji baštine profašističke ideologije iz Drugog svjetskog rata.

Nerijetko “vjetar u leđa” i pogodno tlo za otvorenu mržnju, podjele i fašističke izjave i činjenja raznim milošima daju i neki partiski i duhovni lideri pa je nemoguće ne sjetiti se zloglasnih javnih poruka : “Muslimani su “lažni ljudi sa lažnom vjerom“; a njihovo učenje “duhovna smrt“ i “smrde na loj”; Leleču Turci, kukaju bule…”; “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”, ‘Turci, selite se odavde, neće vas više biti “; ”Očekujem da se poslanici islamske vjeroispovijesti u parlamentu neće miješati u odnose među pravoslavnim vjernicima”; ”Pozivam moje ratne drugove iz 1991. i 1999. godine da budu spremni”, ” Da se ne bi dešavalo da se ponovo formiraju neke paravojne jedinice koje će da stanu u zaštitu SPC”.

U ovom klerofašističkom i nacističkom “glibu” i živom političkom “pijesku” u kojem Crna Gora sve više tone, mnogo intezivnije nego 90-tih ni riječi od zvaničnika EU kojima su usta i narativni prepuni savjeta za poštovanjem ljudskih i manjinskih prava, kao i da čitavu situaciju u crnogorskom društvu i politici “prate i posmatraju”.

Možda se sa izvjesne daljine ne vidi i ne čuje dobro ono što se u našem društvu i politici zaista dešava svakodnevno, ili je u pitanju apsolutno minimiziranje problema koji se dešavaju u državi Crnoj Gori koja je država kandidatkinja za članstvo u EU i članica NATO-a. Evropski i domaći branioci/teljke ljudskih prava i sloboda nema mjesta opravdanju – “Nijesmo znali” jer sve više i jače Crnom Gorom odzvanja korak fašističke ideologije i njenih neminovnih posljedica po sve njene građane/ke “, zaključila je Petrović.

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA