Perović u Briselu: Nastavićemo da podržavamo ukrajinski narod

Državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane koji se, 11. i 12. oktobra održava u sjedištu NATO u Briselu, Kraljevina Belgija. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastankom predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Kompleksna bezbjednosna situacija na evropskom kontinentu ukazala je na važnost kontinuiranog odgovora svih saveznica, koje su tokom proteklih mjeseci demonstrirale zavidan nivo jedinstva, što jasno ukazuje na odlučnost Alijanse da se suprotstavi svim bezbjednosnim izazovima“, navodi se u saopštenju.

Ministri odbrane su se danas po prvi put sastali u okviru Savjeta NATO-Ukrajina, formiranog na nedavno održanom Samitu u Viljnusu, kako bi se bliže upoznali sa aktuelnom situacijom na terenu i, shodno tome, donijeli odluke neophodne za nastavak pružanja konkretnih vidova podrške Ukrajini. 

Takođe, kako dodaju, ministri su poslali jasnu i nedvosmislenu poruku da sve saveznice stoje čvrsto uz Ukrajinu u njenim nastojanjima da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Perović je naglasio da je protekli Samit označio novo poglavlje u odnosima sa Ukrajinom, budući da će odluke donijete tom prilikom trasirati pravac buduće saradnje Alijanse sa ovom zemljom. 

„Istakavši važnost donošenja višegodišnjeg paketa podrške, on je kazao da će saveznice u predstojećem periodu nastaviti da pružaju, kako političku, tako i neophodnu praktičnu pomoć Ukrajini. U tom konteksu, on je naglasio da je Crna Gora do sada uputila značajna sredstva za pomoć ovoj zemlji“, istakli su iz Ministarstva odbrane.

Istakao je da ćemo i u narednom periodu nastaviti da podržavamo ukrajinski narod, a imajući u vidu da je stabilnost Ukrajine od važnosti za sveukupnu evroatlantsku bezbjednost.

U sjedištu Alijanse, uoči sastanka ministara odbrane, održan je i sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, koju predvode SAD. 

„To je, takođe, bila prilika da se, shodno izvršenim procjenama, sagledaju modaliteti dalje pomoći Ukrajini. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski“, zaključuju u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane

NIKŠIĆ PROGNOZA