Perović – Tomas: Naše zemlje njeguju iste demokratske vrijednosti i principe

Naše zemlje njeguju iste demokratske vrijednosti i principe, naši odnosi dodatno osnaženi članstvom u Alijansi, kazala je v.d. generalne direktorice Direktorata za politiku odbrane Radmila Perović tokom današnjeg susreta sa ambasadorom Estonije Raulom Tomasom.

Perović je, kako je navedeno u saopštenju resora, izrazila zahvalnost ambasadoru Tomasu na posjeti i iskazala otvorenost za unaprjeđenje odbrambene saradnje dvije zemlje, kroz zajedničko angažovanje u projektima od obostranog interesa.

Navodi se da je Perović istakla da naše zemlje njeguju iste demokratske vrijednosti i principe, te da su naši odnosi dodatno osnaženi članstvom u Alijansi, u okviru koje pružamo zajednički doprinos održavanju mira i stabilnosti na globalnom nivou, podsjećajući da je jedinstvo članica Alijanse u ovom trenutku od posebnog značaja imajući u vidu veoma kompleksnu bezbjednosnu sliku na istoku Evrope.

U nastavku Perović je informisala sagovornika o spoljnopolitičkim prioritetima, među kojima je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji visoko na agendi aktuelne Vlade.

Iz MoD su kazali da je Perović naglasila i jednaku posvećenost kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO-u, kao i težnju za očuvanje dobrosusjedskih odnosa, kao garanta mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Takođe, dodaje se da je upoznala sagovornika da je Vlada Crne Gore za ovu godinu projektovala budžet odbrane u visini od 2,02 odsto BDP-a, od čega će više od 35 odsto biti utrošeno za projekte modernizacije VCG.

Osrvnuvši se na bilateralnu saradnju, Perović se zahvalila estonskoj strani na mogućnosti upućivanja pripadnika VCG na usavršavanje na Baltičkom odbrambenom koledžu u Tartu, ističući značaj unaprjeđenja stručnih kapaciteta vojnog i civilnog kadra odbrambenog sektora.

Ambasador Tomas iskazao je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da dosljedno potvrđuje status kredibilne NATO članice te da će na svom putu integracija u EU “nastaviti da ostvaruje dobre rezultate”.

Iz MoD su kazali da ambasador je izrazio očekivanje da će u predstojećem periodu biti novih prilika za susrete sa ciljem razmatranja modaliteta za dodatno razvijanje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa.

Foto: Ministarstvo odbrane

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA