Perić: Ovo što gledamo nije politika, ovo je grabež za pozicij

Ovo što sada gledamo nije politika, ovo je borba, grabež za pozicije – tako dešavanja nakon lokalnih izbora u Podgorici komentariše lider Pokreta “Preokret” Srđan Perić. 

On je, gostujući u Info plusu na Adria TV, kazao da je jedino što je izvjesno da će političke korporacije ostavriti određeni politički dil.

“Koji je to politički dil i koja je njegova priroda- moguće da ni sami ne znaju u ovom trenutku, jer traže svoj interes”, rekao je Perić.

Dolazimo, dodao je, do pozicije antipolitike.

“To je trenutak kada je politika potpuno nepredvidiva. A što je više nepredvidiva – to je lošija za građane”, ukazao je predsjednik Preokreta.

Istakao je i da je, ukoliko se neko pokaže kao nezajažljiv u ambicijama, moguće da se ide na nove izbore u glavnom gradu.

“Politika se svodi samo na to ko će uzeti koje funkcije i zato građani nemaju kontrolu nad time što se dešava”, napomenuo je Perić.

Na pitanje da li ih je bilo koja strana pozvala na razgovore o formiranju nove vlasti u Podgorici i da li Preokret vidi unutar ili izvan nje, odgovorio je da su oni od starta bili jasni.

“Naša strateška pozicija je ona koju smo obećali građanima – da smo protestni glas protiv ovakvog sklapanja političkih dilova na štetu građana. Mi ne želimo da učestuvjemo u tome. Rekli smo prije izbora ni sa kim, rekli smo to i poslije izbora”, naglasio je Perić.

Kako je dodao, to nije pasivna pozicija.

“Već glas građanina koji je, umjesto da ostane kod kuće, izašao na izbore i glasao protiv takvog političkog sistema koji nije na njegovu korist. To ne znači da sa strane posmatrate, već da ih podsjećate da li ispunjavaju obećanja, da promovišete ideje koje su realne… Da dižemo sistem mjesnih zajednica, pokrećemo lokalne referenfume i, u konačnom, da vraćamo izvršnu gradsku vlast pod kontrolu građana”, naveo je Perić.

Ocijenio je i da će se rezultat podgoričkih izbora u značajnoj mjeri odraziti na funkcionisanje Vlade Crne Gore.

“Vlada ima legalitet, on je neupitan, ima 41+ poslanika. Međutim, sa stanovišta legitimiteta – partije koje čine vladu su u Podgorici uzele 27 od 59 odborničkih mjesta, a Podgorica je trećina biračkog tijela”, pojasnio je Perić, konstatujući da se Vlada suočava sa postepenim gubitkom legitimiteta.

Za sjutra je najavljeno objavljivanje rezultata popisa stanovništva. Perić očekuje da će nakon toga uslijediti aktivna politička upotreba popisnih podataka.

“Imamo političare kojima nije cilj da harmonizuju društvo, već da ga podijele”, rekao je on, zaključujući da ne očekuje dramatične promjene u odnosu na prethodni popis.

Foto: Adria

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA