Pepić: Od gotove vlade umalo veresija

Crnoj Gori je potrebna Vlada, ali je pitanje da li će ona biti čvrsta. Pored toga, problem je što smo tipično partitokratsko društvo, odnosno lični interes je ispred javnog, rekao je za ADRIA televiziju politički analitičar Dževdet Pepić.

“Ništa novo na političkoj sceni Crne Gore, ali bilo je vrijeme da dođe do koliko-toliko minimuma dogovora za formiranje Vlade, ovakve kakva je”, ističe Pepić.

Ovo, kaže, nije nešto očekivano, ali ni neočekivano.

“Od onoga što je gospodin Spajić imao na početku svelo se praktično da je od gotovog napravljena neka veresija i ovo mi izgleda kao ono hajde da spasimo što se spasiti može. Ja znam da su sporazumi veoma bitni, ali u ovakvoj političkoj konstalaciji postavlja se pitanje i koliko će oni doprinijeti da nešto bude čvrsto. Ono što svakako građanima Crne Gore treba jeste jedna Vlada, ali mi se čini da politički akteri u ovom trenutku gledaju koliko će oni dobiti od ove Vlade, a ne koliko će građani Crne Gore dobiti sa ovakvom Vladom”, navodi Pepić.

On naglašava da je realno bilo za očekivati da neko iz koalicije Za budućnost Crne Gore bude na čelu crnogorskog parlamenta.

“Ona velika priča o ideološkim razlikama po meni toliko ne pije vodu, više se postavlja pitanje koliko će neko da dobije. Ovo mjesto predsjednika parlamenta je bilo obećano i kao glavna ličnost za to mjesto figurirao je Aleksa Bečić, ali mislim da se prebrzo nešto obećalo i, na kraju krajeva, po demokratskim pravilima, iako moje razmišljanje nije kompatibilno sa tim, ali oni su trebali dobiti mjesto predsjednika parlamenta”, dodaje Pepić.

Kako kaže, previše je ucjenjivanja i previše uslovljavanja među političkim akterima.

“A istina je da se zalažu za partijske i lične interese, više nego za javni”, zaključuje Pepić.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA