Pejović: Razgraničenjem sa Podgoricom u Zeti neće biti moguće graditi kolektor

Odbornik Demokrata u SO Zeta Novica Pejović istakao je da će istraživački tim te partije u svrhu doprinosa procesu razgraničenja između Zete i Podgorice objaviti još dokumenata. Pejović u saopštenju naglašava da radi svih građana, a naročito onih iz Gornje Zete, da borba za njihovu zemlju nije samo radi razvoja naše opštine, već i radi zaštite od novih zagađivača.

„Razgraničenjem na zvaničnim i dokumentovanim činjenicama, neće biti moguće graditi kolektor na našoj teritoriji. To će biti i najveća vrijednost postignuta u ovom procesu, za koju se zalažemo“, istakao je Pejović.

Dalje navodi da se u zvaničnim arhivama i u okviru arhivske građe, koja bilježi gotovo vijek postojanja, mogu naći značajna dokumenta koja potvrđuju stanovišta i zalaganja Demokrata kada je u pitanju ovaj proces razgraničenja.

„U izdavaštvu Glavnog uredništva Almanaha Kraljevine Jugoslavije, 1932. godine je objavljena knjiga „Opšta državna uprava“ koja prikazuje uređenje tadašnjih Banovina i daje informacije o srezovima, opštinama i gradovima. U poglavlju: ,,Zetska banovina”, na 262. strani, navodi se upravo ona informacija koju svih prethodnih godina saopštavaju naši građani. Gornjo- Zetska opština je imala 9 naselja, 336 domova i 2100 stanovnika i na njenom prostoru su postojala 3 sakralna objekta. Donjo-Zetska opština se prostirala na teritoriji od 10 235 hektara, imala je 12 naselja sa 990 domova i 7000 stanovnika. Mataguška opština se prostirala na teritoriji od 4500 hektara, imala je 6 naselja sa 276 domova i 1488 stanovnika. Jasno se može zaključiti da je tadašnja Zeta imala 27 naselja i više od 10 hiljada stanovnika. Zanimljiv je i podatak da je površina Donjo-Zetske i Mataguške opštine bila ekvivalentna površini današnje Zete. Zeta, u današnjim granicama, koje su nama sporne, ima površinu od 15 000 hektara. Nema ni najmanje dileme da ova dokumenta koja objavljujemo treba da budu analizirana na eventualnoj arbitraži. Uvažavanjem zvaničnih dokumenata, sigurno će Zeta biti u boljem položaju, nego što je to sada“, istakao je Pejović.

foto:Demokrate

NIKŠIĆ PROGNOZA