„Pozitivan IBAR kruna višemjesečnog rada svih resora“

Pozitivan IBAR je kruna višemjesečnog rada svih uključenih resora predvođenih Vladom koja je pokazala da zna kako voditi državu u obećanom pravcu, poručio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore i funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Boris Pejović.

Da je taj pravac jedini ispravan, potvruđe 70 odsto građana Crne Gore koji vide Crnu Goru kao punopravnu članicu EU, naveo je Pejović. 

„Više se ne postavlja pitanje da li ćemo, već kada ćemo biti punopravna članica EU, a mi ćemo se potruditi da to bude u što kraćem roku. Vlada na čelu sa Spajićem, uz doprinos parlamentarne većine ali i konstruktivnog dijela opozicije, piše konstruktivne stranice pozitivnih promjena za dobrobit svih nas. Punopravno članstvo u EU znači veće plate i penzije, nova radna mjesta i bolju infrastrukturu. Sve to će naš život činiti kvalitetnijim“, naveo je Pejović. 

Ključno je, kaže, da je ovo samo nagovještaj totalnog oporavka.

„Uprkos konstantnim napadima i osporavanjima rada Vlade i parlamentarne većine, naši ciljevi ostaju nepromijenjeni. Ništa nas ne može skrenuti sa sigurnog evropskog puta. Crna Gora je dobila dugoočekivani IBAR“, kazao je Pejović.

Dodaje da su napravljeni značajni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i usvojili set medijskih zakona.

„Nije bilo lako vratiti Crnu Goru na pravi put. Zatekli smo državu sa ugašenom privredom i veoma slabim institucijama“, naveo je Pejović.

U mešuvremenu, prepoznati su, dodaje, njihovi konkretni rezulatati na polju vladavine prava, što dodatno motiviše da nastave sa jačanjem vladavine prava, kako bi stvorili snažno pravosuđe i uređenu državu. 

„Idemo naprijed, uvjereni da ćemo postići krajni ali realan cilj – punopravno članstvo naše Crne Gore u EU“, zaključio je Pejović. 

Poslanica PES-a Jelena Nedović kazala je da se Crna Gora opredijelila za evropski put koji donosi pravdu, slobodu, bezbjednost i ekonomsko blagostanje.

„Sve ovo je moglo biti završeno i ranije. Prethodne vlade su samo deklarativno zastupale evropske integracije, ali nijesu imali ni kapaciteta ni političke volje da sprovedu ovaj proces do kraja, pa čak ni do IBAR-a. To nije učinjeno zato što su se plašili pravde i nažalost ekonomskog blagostanja građana Crne Gore. A mi smo itekako željni pravde, potrebna nam je jaka ekonomija“, kazala je, između ostalog, ona.

Ona je navela da Crna Gora danas ispisuje istoriju. 

Ona je istakla da je za dobijanje IBAR-a itekako zaslužena Skupština CG i Vlada.

„Uspjeli smo zajedno, profesionalno i odgovorno ispoštovati sve rokove“, istakla je Nedović. 

Kaže da je Crna Gora prva država kandidat koja dobija IBAR po novom programu.

foto: RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA