Pejović: Ključno kontinuirano unaprjeđenje mehanizama zaštite od korupcije

Borba protiv korupcije prioritetni je cilj Crne Gore, kao i svih država koje teže stvaranju pravednijeg i održivijeg društva, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Naporima naše zemlje, usmjerenim ka jačanju institucija, unaprjeđenju zakonodavstva i promociji transparentnosti, kako je naveo, stvaramo osnovu za odgovorno upravljanje i sprječavanje korupcije na svim nivoima, kao i za izgradnju društva integriteta u kojem vladavina prava predstavlja fundamentalnu vrijednost.

Pejović navodi da je Crna Gora preduzela značajne korake u borbi protiv korupcije u protekle tri godine.

„Međutim, izazovi ostaju, i zato je ključno kontinuirano unaprijeđenje mehanizama zaštite od korupcije, jačanje nezavisnosti institucija, i podizanje svijesti građana o negativnim posljedicama korupcije na cjelokupno društvo. U ovom zajedničkom naporu, možemo izvući pouke iz iskustava razvijenih zemalja koje su uspjele da stvore jače i efikasnije sisteme borbe protiv korupcije. Primjena najboljih praksi, transparentnost u radu institucija, jačanje pravne sigurnosti i efikasnost pravosudnog sistema su ključni elementi uspješne borbe protiv korupcije“, istakao je Pejović.

On je pozvao sve građane da aktivno podrže napore države u ovoj borbi, kao i da prijave nadležnim organima svaki vid potencijalnih zloupotreba od strane nosilaca javnih funkcija, kao i zaposlenih u državnim organima. 

„Edukacija, svestran pristup informacijama i aktivno učešće u društvenim procesima su ključni preduslovi za stvaranje društva u kojem je stepen tolerancije prema korupciji jednak nuli. Ovog Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, podsjećam nas sve, da je svaka naša akcija protiv korupcije korak ka izgradnji poštenijeg i pravednijeg društva“, zaključio je Pejović.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA