Pejović: Jutros smo predali tužbu zbog smjene Krstovića

Predali smo tužbu jutros zbog nezakonite smjene doskorašnjeg predsjednika Skupštine Opštine Zeta Luke Krstovića, naveo je odbornik Demokrata Novica Pejović, bivši potpredsjednik SO.

Razlog što se čekalo je, kako je naveo na sjednici SO koja je u toku, zato što su neka dokumenta iz Skupštine Opštine dostavljena posljednji dan roka.

Podsjećamo, Krstović je 25. avgusta smijenjen sa funkcije predsjednika Skupštine Opštine glasovima većine odbornika, prije svih koalicije „Za budućnost Zete“, koji su bojkotovali prethodne četiri sjednice lokalnog parlamenta sa tačkom dnevnog reda koju su sami inicirali.

Za je glasao i nezavisni odbornik Nikola Rajović, nekada član Demokrata, dok su protiv bili odbornici Demokratske Crne Gore, a njihov Luka Krstović, zajedno sa odbornicima Demokratske partije socijalista, bio je uzdržan.

Sjednici nije prisustvovala odbornica Socijalističke narodne partije (SNP).

Demokrate su tada poručile da je ovim činom okončana koalicija sa nekadašnjim Demokratskim frontom u najmlađoj crnogorskoj opštini, te da će zbog, kako smatraju, nezakonite smjene pokrenuti postupak pred nadležnim sudom.

Nakon konstatovanja da je Krstović razriješen, neopozivu ostavku je podnio i potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović koji je poručio da odbornici Demokrata neće učestvovati u donošenju nijedne buduće odluke na lokalnom nivou dok se sud ne izjasni o njihovoj inicijativi.

Sjednicu SO Zeta obilježila je oštra rasprava na relaciji „dojučerašnjih“ partnera u lokalnoj vlasti. Najprije je predsjedavajući sjednicom Novica Pejović dao pauzu od pola sata, uz obrazloženje da nije stiglo zatraženo mišljenje od Ministarstva javne uprave (MJU) u slučaju sjednice Odbora za statut i propise, odnosno eventualnom prekoračenju rokova u dijelu odlučivanja po podnijetom prijedlogu za razrješenje predsjednika SO Zeta. Uz to, od MJU se čeka stav da li nezavisni odbornik Nikola Rajović, koji je prethodno isključen iz Demokratske, može da obavlja tu funkciju ako se sumnjiči za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ipak, sjednica je glasovima većine odbornika nastavljena, a odbornik Demokratske narodne partije (DNP) Marko Vučković je, u ime predlagača, obrazložio razloge za smjenu Krstovića, optužujući ga da nije postupio u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine prilikom zakazivanja sjednice o Deklariji za poništenje priznanja Kosova na teritoriji te opštine. Prebacuju mu i to što je sjednicu zakazao za 11. jun, na dan parlamentarnih izbora, neposredno nakon izborne šutnje, ističući da je na taj način svjesno opstruirao njeno održavanje i usvajanje predložene Deklaracije.

Odbornicima ZBCG se na sjednici obratio i Luka Krstović koji je kazao da ne postoji nijedan utemeljen razlog za njegovu smjenu.

„Vaša inicijativa ima vrijednost koja je ekvivalentna vrijednosti pet feninga“, poručio je Krstović.

Zatim se obratio onima koji su, kako je rekao, čuli za zakon, pravila, Ustav, Statut i Poslovnik, navodeći, pored ostalog, da je prostom matematikom jasno utvrditi da je rok za zakazivanje sjednice ispoštovan, te da da ne može biti optužen za opstrukciju od onih koji tri mjeseca nijesu dolazili na zasijedanje.

„Nisam ni na koga ljut, osim na dvije osobe – rekao sam predsjedniku Opštine da nisam ljut na njega, jer znam da ovo nije on, ali neka se on sjutra ne ljuti na mene“, kazao je Krstović, poručujući Asanoviću da mu je bilo drago da sarađuje sa njim do 12. maja, ali da neće „sjedjeti“ na ono što nije ispravan angažman predsjednika Opštine.

Neće mu biti teško, kako je rekao, da se nakon razrješenja vrati uzgajanju zelene salate u plastenicima.

„Od salate sam izgradio određeni kapital i sve je to svakome dostupno. Formalno obrazovanje mi je pomoglo da budem uspješan, na tome sam zahvalan roditeljima“, zaključio je Krstović.

Podsjećamo, prethodni pokušaju smjene Krstovića propali su jer su odbornici ZBCG uslišili zahtjev iz vrha partija koje čine njihovu koaliciju (Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije) da ne glasaju za smjenu Krstovića kako bi dali doprinos pregovorima o formiranju nove vlade koji su se „zakuvali“ posljednjih dana.

Vlast u Zeti čine koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i Socijalistička narodna partija. Od ukupno 32 odbornička mjesta, koaliciji ZBCG je pripalo pola, odnosno njih 16. Preostalih 16 mjesta u lokalnom parlamentu dijele DPS sa osam odbornika, Demokrate šesti SNP kojoj je pripalo jedno odborničko mjesto. Doskorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik.

Foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA