Pavićević predsjednik Komisije za unapređenje odnosa sa Italijom

Uspostavljanje direktnih i otvorenih kanala stalne komunikacije sa Italijom cilj je Komisije za unapređenje odnosa Crne Gore i te države u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike, saopšteno je iz Vlade nakon konstitutivne sjednice tog tijela.

Za predsjednika Komisije naimenovan je potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević, a njeni članovi su ministri zdravlja, prosvjete, nauke i inovacija, rada i socijalnog staranja, evropskih poslova, vanjskih poslova.

U Komisiji su i predstavnici kabineta premijera Milojka Spajića, Pavićevića, kabineta ministra finansija Novice Vukovića i Generalnog sekretarijata Vlade.

Iz Pavićevićevog kabineta su podsjetili da je Komisija obrazovana odlukom Vlade od 29. decembra prošle godine.

Komisija je formirana, kako su kazali, imajući u vidu da da je neophodno definisanje okvira strateške saradnje između Crne Gore i Italije i modaliteta jačanja međusobnih odnosa, polazeći od tradicionalnih prijateljskih, istorijskih i savremenih veza koje postoje između Crne Gore i Italije.

Oni su dodali da je Komisija formirana i s obzirom na aspiraciju Crne Gore da postane punopravna članica Evropske unije (EU) i na podršku koju Italija pruža tom procesu.

Kako je obrazložio Pavićević, prevashodni cilj te komisije je uspostavljanje direktnih, otvorenih kanala stalne komunikacije sa Italijom, kao osnivačem EU, koja pruža snažnu podršku proširenju Unije.

“Cilj su i moguća saradnja i podrška Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su redovni zadaci Komisije da prati, koordinira i identifikuje nove mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike Crne Gore sa Italijom.

Među redovnim zadacima Komsiije je i da predlaže nova rješenja za unapređenje odnosa i saradnje u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike između organizacija i državnih institucija dvije države.

“Kao i da razmatra pitanja u vezi s evropskim integracijama u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike i kreira plan bilateralnih susreta radi razmjene iskustava i utvrđivanja novih oblika saradnje iz domena evropskih integracija u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike”, kaže se u saopštenju.

Iz Pavićevićevog kabineta su naveli da su, u skladu sa planom rada i platformom o saradnji sa Italijom, već preduzete mjere i aktivnosti na definisanju okvira saradnje i mogućih aktera s obje strane.

“U cilju realizacije prve zvanične posjete Italiji, koja je planirana za kraj februara ili početak marta, obavljene su pripremne aktivnosti koje se odnose na organizaciju sastanaka sa ministrom zdravlja (O. Skilaći) i drugim partnerima, kao i na obilazak najznačajnijih medicinskih centara u Regiji Toskana”, navodi se u saopštenju.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA