Pajović: Ponosan sam jer smo 2016. spriječili ono što se dešava od 2020.

Sve što se dešava na političkoj sceni, neodoljivo podsjeća na događaje od prije sedam godina, poručio je nekadašnji lider Pozitivne Crne Gore i bivši predsjednik parlamenta Darko Pajović.

– Svjedočimo političkim strategijama koje se manifestuju, za moj pojam, uz višak negativne energije i uz poprilčno nedolične aktivnosti, i to me je podsjetilo na period od prije sedam-osam godina, kada smo dosta sličnu situaciju imali i mi. Velika razlika bila je u tome što su tadašnji predstavnici, koji danas žele da uđu u Vladu, tada bili ogorčeni protivnici NATO-a, a partija koju sam vodio bila je jedina opoziciona koja je bila otvoreno za NATO. Ali izdržali smo pritiske i ostali na prozapadnom kursu države – istakao je Pajović, gostujući na televiziji A plus.

Sramne su, prema njegovim riječima, i kukavičke prijetnje koje su stizale na račun aktuelnog mandatara.

– I nama su prijetili 2016, pa mi je 2021. kad sam se vraćao iz Kine inboks bio pun poruka o klanjima i svemu ostalom. Ali to su obične kukavice kojima ne treba pridavati pažnju – smatra on.

Prisjetio se i dešavanja 2016. godine, kada je upravo dio poslanika tada opozicione Pozitivne Crne Gore odlučio da ipak podrži Vladu premijera Mila Đukanovića, nakon što se raspala dotadašnja većina.

– Cijela priča 2016. godine bila je zbog pokušaja sputavanja Crne Gore da uđe u NATO. Vlada izbornog povjerenja, u koju je ušao veći broj partija, bila je ponuđena i ovima koji su bili na ulici, bila je najveće demokratsko dostignuće koje je Crna Gora imala u višepartizmu. Podsjetiću da je tada kompletan budžet države kontrolisala opozicija, ali i kompletne biračke spiskove – naveo je Pajović.

Bilo je jasno, kako je rekao, kako njih to nije zanimalo.

– Bilo je jasno da njih zanima ova današnja Crna Gora, u kojoj će da se nameću novi simboli, u kojoj će da se pita crkva, koja će biti u kolonijalnom odnosu prema susjednoj državi, to je ono što je njih zanimalo, a i ono što je 2016. spriječila Pozitivna Crna Gora. Osjećam nevjerovatan ponos zbog tog – konstatovao je on.

Mnogo toga govori, prema riječima Pajovića, da su se 2020. godine desile promjene ka gorem.

– Promjene su nekad vrlo poželjne, posebno poslije višedecenijske vlasti kao što je to bilo kod nas, ali budimo iskreni i recimo da te promjene nijesu ovu državu povukle naprijed, u osvajanje novih polja demokratskih izazova. One su ovu zemlju vratile nekoliko decenija unazad – smatra Pajović.

U demokratskom svijetu bi, dodaje, neoprostivo bilo da čelnik najjače stranke ne zna čiji pasoš ima.

– Na posljednjim izborima su osobe koje su predvodile određenu listu, a koje imaju takav društveni bekgraund, dobile najveće povjerenje građana – ocijenio je on.

Razočaran je, ističe, time što se u posljednje vrijeme targetiraju pripadnici manje brojnih naroda i lideri partija koje ih zastupaju.

“To je nešto što ne pripada 21. vijeku”, istakao je on.

Kaže kako se u Crnoj Gori mora prestati sa ocrnjivanjem političkih konkurenata bez argumentacije.

– Danas imamo potpuno uništenu Crnu Goru, razorenu do temelja – konstatovao je on, osvrćući se na protekle tri godine.

Optužen da je radio protiv države

Podsjećajući na to kako su ga iz 42. Vlade optuživali da je radio protiv države, upitao je zbog čega on danas nije u Spužu.

– Tri godine je kako vladaju, ocrnili su desetine ljudi. Gdje su ti ljudi? Zašto nijesu pokrenuti sudski postupci? Zašto nema pravosnažnih presuda? Nema nijedne. Pohapsili su toliko ljudi, a 95 odsto njih je odmah izašlo vani, nijesu ni stizali do Spuža… Pričano je o poharama, o sprženoj zemlji – dajte više te ljude, dajte jednoga da vidimo – ocijenio je Pajović.

Upitao je i da neko možda nije pobjegao iz države.

– Da nije pobjegao neko od investitora, pa ne možete da ga uhvatite? Da vam nije možda bivši predsjednik pobjegao, evo 30 godina o njemu svaka fama… Eto ga slobodno šeta ulicama, nikakav problem. Da nijesu pobjegli bivši ministri – upitao je on.

Kazao je i kako su pojedini ljudi iz bivše vlasti, protiv kojih su i pokretani postupci, svi bili tu, uredno se odazivali i nijesu pravili nikakvu “medijsku famu oko toga”.

– Svi znamo da se u 90 odsto slučajeva radi o brutalnom revanšizmu… Tri godine ste na vlasti, svi su vam dostupni, jedan čovjek odavde otišao nije… A često slušamo ‘ovaj je u Dubaiju’, ‘onaj u Londonu’, a svi su tu. Ako neko misli da će i dalje imati mogućnost da tako bjesomučno iznosi šarlatanski, cirkuzantski ogroman broj optužbi – neće – kazao je bivši lider Pozitivne Crne Gore.

Nalasio je kako je u protekle tri godine partijsko zapošljavanje samo usavršeno.

Govorio je i o uticajima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na domaću političku scenu.

– Danas imate situaciju da predsjednik Srbije po svaku cijenu hoće da ugura svoje političke predstavnike u Vladu Crne Gore. I mi smo se na to tako privikli, da nam je sve to – kao da se ništa strašno ne dešava. Pa to je nevjerovatno, to ne postoji u Evropi 21. vijeka – poručio je Pajović.

Foto: Dan

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Najveća je tragedija „sloboda govora“ ovakvih tipova. Niti srama niti obraza.

NIKŠIĆ PROGNOZA