Osmani pozvala građane sa sjevera Kosova da glasaju u nedjelju

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pozvala građane sa sjevera, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, da 23. aprila iskoriste svoje pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima uz poruku da je upravo izborni dan trenutak da se čuje glas građana.

„Glasanjem ćete osigurati da se vaši izabrani predstavnici direktno bave pitanjima koja utiču na vaše živote i stvorite perspektivu za sve vas. Učešće na izborima znači bolji život za sve vas“, navodi se u saopštenju kosovske predsjednice.

U četiri opštine na sjeveru Kosova, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, u nedjelju 23. aprila se održavaju vanredni lokalni izbori nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podnijeli ostavke novembra prošle godine.

Ova najveća partija kosovskih Srba sada odbija da učestvuje na izborima uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi uslovi za povratak u kosovske institucije – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i povlačenje specijalnih jedinica Kosova iz opština na sjeveru.

Takođe su pozvali pripadnike srpske zajednice da bojkutuju izbore 23. aprila.

S druge strane, predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručuje građanima na sjeveru da kosovske institucije čine sve kako bi izbori na sjeveru bili slobodni i pošteni, te da je njihova bezbjednost zagarantovana.

„Vaše učešće na izborima će poslati snažnu poruku onima koji žele da vas zastraše i ugnjetavaju, da neće moći da vas ućutkaju i da će funkcioneri koje izaberete služiti vama i interesima svih građana opštine“, rekla je Osmani.

Srpska lista, koja djeluje uz podršku Beograda, je do sada na svim kosovskim izborima dobijala preko 90 odsto glasova, međutim ocjena Evropske unije iz 2021. godine je bila da je ova stranka „monopolizovala“ politički život kosovskih Srba.

Na izborima za gradonačelnike u opštinama na sjeveru takmičiće se 10 kandidata od kojih je samo jedna nezavisna kandidatkinja u Zvečanu iz redova srpske zajednice.

Drugi srpski kandidat iz Leposavića, Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba, je od učešća na izborima odustao tri dana prije održavanja izbora uz navode da nema „adekvatnih uslova“ za glasanje u montažnim kontejnerima koje obezbjeđuje Kosovska policija.

U međuvremenu je Centralna izborna komisija Kosova saopštila da su obavljene sve pripreme za održavanje izbora. Predsjednik CIK-a Krešnik Radonići je 22. aprila pozvao građane da iskoriste svoje pravo glasa.

„Mi smo preduzeli sve neophodne korake da organizujemo izbore. Imam biračka mjesta, postavili smo kontejnere na predviđene lokacije i sve je spremno za sjutrašnje izbore“, rekao je on.

Neka biračka mjesta će biti otvorena u kontejnerima jer obrazovne institucije, gdje su se ranije izbori održavali, rade u sistemu Srbije.

Evropska unija je prethodno pozvala sve strane na uzdržanost 23. aprila.

Izvor: RSE

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents