Opština Bar: Potpisan prvi Kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj upravi

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Sindikalne organizacije Opštine Nenad Vučković potpisali su danas Kolektivni ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze iz radnog odnosa za zaposlene u lokalnoj upravi.

Raičević je, kako je saopšteno iz gradske uprave Bara, izrazio posebno zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, podsjećajući da je lokalna uprava odmah nakon usvajanja Granskog kolektivnog ugovora za oblasti uprave i pravosuđa u februaru 2023. “nastojala da sa istim uskladi opštinske propise, u cilju ostvarenja najboljih interesa zaposlenih”.

– Vjerujem da smo ovim ugovorom uspjeli da odgovorimo potrebama i očekivanjima naših kolega, te da stvaranjem okvira za rješavanje određenog broja izazova sa kojima se susrijeću, potvrdimo opredijeljenost uprave da unaprijedimo njihov status – kazao je Raičević.

On se zahvalio svima na pruženom doprinosu, uz iskazanu nadu da će “zajedničkim djelovanjem biti implementirano sve ono što je i predviđeno ugovorom, kako bi se na taj način stvorile pretpostavke za efikasniji i kvalitetniji rad zaposlenih”.

Ugovorom se, između ostalog, definišu i pitanja koeficijenta rada, isplate jubilarnih i drugih nagrada, te rješava pitanje naknade troškova prevoza za zaposlene koji putuju zbog dolaska i odlaska na posao.

– To je korak više ka ostvarenju našeg primarnog cilja, a koji se ogleda u namjeri da lokalna administarcija bude pouzdan partner i pravi servis građana – poručio je Raičević.

Uz zahvalnost Raičeviću i upravi koja je prepoznala značaj potpisivanja ugovora, Vučković je istakao i da je proces odlikovao visok stepen razmijevanja i posvećenost iznalaženju najpovoljnijeg rješenja.

– Riječ je o prvom kolektivnom ugovoru koji je potpisan između poslodavca i zaposlenih, kojim smo veoma zadovoljni. S obzirom da je usklađen sa Granskim kolektivnim ugovorom, možemo naglasiti da se radi o jednom kvalitetnijih ugovora u ovoj oblasti – rekao je Vučković.

Na današnjem sastanku, kako napominju iz barske opštine, su definisani i neki od prioriteta djelovanja lokalne uprave i Sindikalne organizacije u narednom periodu, među kojima je i poboljšanje uslova stanovanja za značajan broj zaposlenih, te je afirmisana posvećenost Opštine ovoj temi.

Izvor: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA