Opozicija u SO Tuzi: Preduzećima se daje vještačko disanje

Rebalansom budžeta za pomoć opštinskim preduzećima opredijelili ste 760.000 eura jer nijesu u stanju da budu samoodrživa već su im potrebne finansijske injekcije da bi opstala, tako da ne shvatam svrhu njihovog postojanja ako se iz godine u godinu za njih izdavajaju tolika sredstva, rekao je Mirza Pepić, odbornik DPS-a u Skupštini opštine Tuzi.

Na sjednici SO Pepić je istakao da je to dokaz da preduzeća imaju višak zaposlenih, te da im je potrebna optimizacija.

– Transfere iz budžeta države „poješće” tekuća potrošnja prvenstveno za vještačko disanje preduzećima Komunalno i Vodovod koji ne posluju kako bi trebalo. Takođe, 760.000 eura opredijelili ste za pomoć preduzećima Vodovod, Komunalno i Tržnice i pijace, jer nijesu u stanju da budu samoodržava. Razumijem da imaju troškove, ali ne shvatam da se tolika sredstva opredjeljuju. To znači da preduzeća imaju višak zaposlenih i potrebana im je optimizacija. Znam da to sigurno nećete uraditi jer vam nije u političkom interesu – kaže Pepić.

Pepić ističe da će povećanje od 405.000 eura završiti u dio budžeta za tekuću potrošnju, što znači da nema povećanja kapitalnih stavki.

– Činjenica je da je izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave naša opština stavljena u grupu nerazvijenih opština – ističe Pepić.

Mevludina Dizdarevića (BS) zabrinjava činjenica da su sopstveni prihodi rebalansom umanjeni za 35,2 odsto. On navodi da je budžetom predviđeno da će po ovoj budžetskoj stavci ostvariti prihod od 3.350.000, a rebalansom 2.171.000 eura.

– Porez na nepokretnost i prirez porezu na dohodak fizičkih lica uvećan je zahvaljujući zakonu koji je izglasan u parlamentu Crne Gore. Tako da tU imamo uvećanje sa 170.000 na 250.000 eura – rekao je Dizdarević.

On kaže da rebalans ukazuje da Opština sopstvene prihode ostvaruju manje nego što su predvidjeli, a da im se povećavaju tranferi i donacije.

– Raduje me što je stavka za lokalnu infrastrukturu sa 12.000 uvećana na 222.000 eura. Sa druge strane otkup zemljišta sa 400.000 pada na 110.000, dakle ostaje samo da se kupi parcela za izgradnju škole na Karabuškom polju. Naveli ste da se traži lokacija za sportski centar ili kamp. Predlažem da bi idealno mjesto bilo na obali Cijevne posle Ržarničkog mosta sa desne strane gdje ćemo napraviti sportski kompleks, a ne betonjerke. Pohvaljujem rad od juna do septembra kada su u pitanju ostvareni prihodi na osnovu poreza. Prvih pola godine građani nijesu plaćali porez, a sada se budžet enormno puni – kaže Dizdarević.

Sekretar za finansije Driton Đokaj ne smatra da su nerazvijena opština samim tim što dobijaju dotacije.

– Poslanici su uspjeli da nam povećaju dohotke i to je dobro jer smo mlada opština. Prvih šest mjeseci je manja naplata poreza na nepokretnost jer tek u maju ili junu stiže dokument. U svakoj opštini je to tako. Rekli ste da se to što se povećava budžet ide na tekuće troškove. Vidjeli ste da je tu malo uvećanje nekih 50.000 eura, a budžet je povećan 400.000 eura. Tako da sav novac ne ide na tekuće troškove – kaže Đokaj.

Nikola Camaj (DSA) kaže da je bio direktor Komunalnog preudzeća i zna šta znači kada se čeka novac iz budžeta u vrijeme kada fali za plate. On je istakao da su cijene usluga iste, a plate uvećane.

Usvojena je i odluka od poskupljenju vode. Mevludin Dizdarević kaže da je svako poskupljenje loše za građane, ali da razumije jer je to zbog likvidnosti društva.

– Postojao je i drugi način, a to je da u periodu od kada smo postali samostalna opština, nijesmo uradili ništa po pitanju suzbijanja divljih priključaka. Imamo preko 50 odsto gubitaka vode što otežava održivost Vodovoda. Građani koji uredno plaćaju račune plaćaće skuplje, a oni koji ljeti nemaju vode plaćaće fiksni dio veći za 77 centi. Smatram da je domaćinstva i privredna društva trebalo odvojiti – kaže Dizdarević.

Direktor Vodovoda Ilir Camaj kaže da će voda poskupiti u svim opštinama, ali da će u Tuzima građani plaćati najnižu cijenu.

– Zakon o komunalnoj djelatnosti predviđa da se u roku od pet godina u svim opštinama cijene za pravna i fizička lica izjednače. Možda se ja lično slažem sa vama da treba da bude razlika, ali je zakon takav, a moje je da poštujem normirano – kaže Camaj.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA