Opozicija se odrekla političkih vukova

U Crnoj Gori mnogo puta se dešavalo da partije predaju izborne liste posljednjeg dana, ali vrlo rijetko da gotovo nijedna nije bila predata ili potvrđena nekoliko dana prije isteka roka.

To je “Vijestima” kazao dugogodišnji bivši sektretar a sada član Državne izborne komisije (DIK), Milisav Ćorić.

”Oni koji su išli samostalno na izbore, uglavnom su se trudili da liste predaju što ranije, da bi imali više vremena za kampanju. Međutim, ove godine stranke to ostavljaju za kraj, što može biti zanimljivo s aspekta političke analize”, rekao je Ćorić (Socijalistička narodna partija).

Iako su za predaju lista za predstojeće državne izbore ostala još tri dana, zasad je to učinio jedino Narodni pokret “Pravda za sve”, kome je DIK juče listu vratio na doradu jer joj nedostaje oko 200 potpisa.

Jedan od razloga što se oklijeva s predajom lista je to što je dio partija gotovo do juče računao na opciju odgađanja izbora 11. juna. No, nakon što za to nisu obezbijedile većinu u parlamentu, izvjesno je da će se uskoro ići na birališta. U međuvremenu, dio političkih aktera definisao je u kom aranžmanu će to učiniti, dok će pojedini to uraditi u ponedjeljak, dan prije konačnog roka za predaju poslaničkih lista.

Demokratska partija socijalista (DPS) juče je na sjednici Glavnog odbora (GO) odlučila da na izborima nastupi sa Socijaldemokratama (SD), Socijaldemokratskom partijom (SDP), Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom unijom Albanaca (DUA).

I dok je Glavni odbor SD-a juče potvrdio takvu odluku, a LP danas ima sjednicu, SDP nije donio odluku o priključenju koaliciji. Iz Demokratske unije Albanaca se nijesu oglašavali.

Nosilac koalicije okupljene oko DPS-a biće vršilac dužnosti šefa DPS-a, Danijel Živković, a na njoj neće biti dosadašnjeg lidera Mila Đukanovića, kao ni čelnika SD-a Damira Šehovića.

Među kandidatima za poslanike neće biti generalnog sekretara Aleksandra Bogdanovića, kao ni onih koje javnost prepoznaje kao simbole 30-godišnjeg režima DPS-a – Predraga Boškovića, Duška Markovića, Petra Ivanovića, Mevludina Nuhodžića, Luiđa Škrelje…

Drugi na listi biće Nikola Janović, zatim Nermin Abdić, Drita Lola, Oskar Huter, Aleksandra Vuković, Ivan Vuković, Jevto Eraković, Abaz Dizdarević, Sonja Milatović, Zoja Bojanić Lalović, Andrija Nikolić, Nikola Rakočevič, Dušan Raičević.

Pojedini mediji prenijeli su da je dogovoreno da od 81 mandata na listi (koliko Skupština ima poslanika), 21 pripadne koalicionim partnerima. DPS se do zaključenja lista zvanično nije oglasio.

Kad je riječ o Pokretu Evropa sad (PES), manje partije i lokalne liste koje pregovaraju o zajedničkom nastupu sa njima, očekuju da u narednih dan-dva znaju epilog tog procesa, potvrđeno je “Vijestima” iz tih političkih subjekata. Dogovor s tim pokretom postigli su Ujedinjena Crna Gora i Novska lista, rekli su izvori “Vijesti”.

PES pregovara još sa Savezom građana CIVIS, Strankom pravde i pomirenja (SPP), te s manjim listama iz Bara, Tivta… Ti subjekti su, između ostalih, podržali jednog od lidera PES-a i novoizabranog šefa države Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima.

Poslanik CIVIS-a Srđan Pavićević, potvrdio je “Vijestima” da su u toku razgovori i da očekuje da narednih dana bude poznat njihov ishod. On tvrdi da CIVIS pregovara samo sa tim pokretom.

CIVIS je na parlamentarnim izborima 2020. godine bio u koaliciji sa Građanskim pokretom (GP) URA, koji će ovog puta na birališta sa Demokratama.

O savezu sa PES-om dogovorila se Novska lista. “Definitivno ćemo nastupit s PES-om, a o detaljim ćemo se dogovoriti narednih dana, vjerovatno za vikend”, rekao je “Vijestima” Jovan Subotić iz Novske liste. On je naveo da su zadovoljni pregovorima, i da će njihovi predstavnici definitivno biti “visoko pozicionirani” na izbornoj listi.

Predsjednik Opštine Tivat i predstavnik liste “Narod pobjeđuje” Željko Komnenović, kazao je “Vijestima” da nastup s PESom još nije dogovoren, te da oni pregovaraju sa još nekim partijama. “Odluku će donijeti stranački organi narednih dana”, poručio je. Lista “Narod pobjeđuje” je na oktobarskim lokalnim izborima u Tivtu nastupila u koaliciji s PES-om, Demokratama i Demokratskom srpskom strankom (DSS).

GO PES-a zakazan je za ponedjeljak. Taj pokret prvi put nastupa na parlamentarnim izborima.

Što se tiče Demokratskog fronta (DF), taj savez je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, juče trebalo da utvrdi izbornu listu. Međutim, to se nije desilo jer, kako je pojasnio izvor lista, još traju partijska pozicioniranja na listi.

Nju će predvoditi jedan od čelnika DF-a Milan Knežević, i na njoj će se, osim konstituenata saveza – Nove srpske demokratije (Nova), Demokratske narodne partije (DNP) i Pokreta za promjene (PzP), naći još i Radnička partija (RP) Maksima Vučinića.

Kad je riječ o partijama manjinskih naroda, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) saopštila je juče da će ići sama na izbore.

Samostalno će, kako je to najavila ranije, ići i Bošnjača stranka (BS). Oni danas imaju sjednicu GO, a prema informacijama “Vijesti” predloženo je da listu predvodi lider Ervin Ibrahimović, dok bi ga slijedili Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić.

Izuzev DUA, albanske partije takođe su ranije odlučile o modelu nastupa – u jednoj koaliciji će biti Froca i Demokratska partija, a u drugoj Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca.

Učešće na izborima najavio je i prošle godine formirani pokret Preokret, dok Demokrate izlaze sa GP URA, a Socijalistička narodna partija će vjerovatno morati samostalno jer je propala ideja centrističkog bloka, koju su i oni zagovarali.

SDP ide sam na izbore

Socijaldemokratska partija samostalno će nastupiti na prijevremenim parlamentarnim izborima, odlučio je sinoć tijesnom većinom Glavni odbor te partije. Zvaničnog saopštenja nije bilo do zaključenja lista.

Oni nijesu prihvatili koalicioni nastup sa DPS i još tri stranke. Takvu mogućnost najavio je cetinjski odbor stranke. Oni su u petak zaključili da bi preduzborna koalicija sa DPS-om, SD i LP ugrozila autonomiju i samostalnost te državotrvorne partije.

Sinoć je 29 članova GO SDP.a glasalo za samostalan nastup, dok je 28 bilo protiv a troje uzdržano, rekao je izvor “Vijesti”. Na listi neće biti lider Raško Konjević.

Za vrh liste BS-a predloženi Ibrahimović, Smailović i Strujić -Harbić

Kad je riječ o partijama manjinskih naroda, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) saopštila je juče da će ići sama na izbore.

Samostalno će, kako je to najavila ranije, ići i Bošnjača stranka (BS). Oni danas imaju sjednicu GO, a prema informacijama “Vijesti” predloženo je da listu predvodi lider Ervin Ibrahimović, dok bi ga slijedili Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić.

Izuzev DUA, albanske partije takođe su ranije odlučile o modelu nastupa – u jednoj koaliciji će biti Froca i Demokratska partija, a u drugoj Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca. Učešće na izborima najavio je i prošle godine formirani pokret Preokret, dok Demokrate izlaze sa GP URA, a Socijalistička narodna partija će vjerovatno morati samostalno jer je propala ideja centrističkog bloka, koju su i oni zagovarali.

Šehović: Dolaze novi, mladi i afirmisani

Glavni odbor SD-a juče je podržao koalicioni nastup na poslaničkoj listi sa DPS-om, SDP-om, DUA i LP-om. U saopštenju se pojašnjava da Šehović ostaje na čelu partije, a da će na listi biti funkcioneri Boris Mugoša, Branislav Nenezić, Nihad Canović i Nikola Zirojević.

Šehović je, kako se prenosi u saopštenju na sjednici GO rekao da insistira na potrebi dodatnog podmlađivanja i širenja kadrovske ponude te partije. “Zbog čega sam predložio kandidate za poslanike koji gotovo svi dolaze iz reda nove, mlađe, ali već dovoljno afirmisane generacije u partiji, koja izvjesno jeste u stanju da se nosi i sa najvećim političkim izazovima”.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA