Opozicija o mogućem poništenju Đukanovićevog ukaza: Nepoštovanje Ustava i pokušaj zadržavanja pozicija

Parlamentarna većina ne poštuje Ustav i na sve načine pokušavaju da što duže zadrže pozicije, kazali su za „Dan“ iz opozicije. Naime, kao što je „Dan“ objavio, Kolegijum predsjednice Skupštine razmatraće ove sedmice opciju dijela parlamentarne većine o donošenju akta kojim bi se poništio ukaz odlazećeg predsjednika države Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta. Ukoliko bude postignut dogovor, akt će biti upućen plenumu na izjašnjenje. Još nije izvjesno da će svi poslanici većine pristati na donošenje zakona o odlaganju izbora. Ako bi Skupština usvojila takav akt, ne bi važila ni odluka o raspisivanju izbora za 11. jun, pa bi izbore raspisao novi predsjednik države Jakov Milatović, koji na dužnost stupa 21. maja. Pravnici su ranije za „Dan“ kazali da se izbori moraju održani kada su i zakazani.

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović smatra da je aktuelna parlamentarna većina beskrupulozna, pa je samim tim sve moguće.

– Stalno dokazuju da su im Ustav i crnogorski zakoni „zadnja rupa na svirali“ ako je to u njihovom političkom interesu. Tempo koji diktira davno smijenjeni premijer Abazović je skandalozan,u odnosu na sve tri grane uglavnom raspuštena vlasti – kazao je Popović za „Dan“.

Prema riječima portparola Socijaldemokrata (SD) Nikole Zirojevića, u momentu kada pomislimo da nas aktuelna parlamentarna većina, ili neki njen dio, ne može iznenaditi nekom novom, još većom besmislicom, oni nas vrlo uspješno demantuju.

– Nemogućnost da se politički subjekti koji bilježe manje od tri odsto podrške pomire sa činjenicom da, za relativno kratko vrijeme, više neće kontrolisati, ne većinu u Vladi Crne Gore, već ni njen najmanji dio, dovodi do ovakvih nebuloznih pokušaja da se odluka predsjednika Crne Gore, koja je u potpunosti u skladu sa Ustavom, ospori na nezakonit i neustavan način – rekao je Zirojević za „Dan“.

On podsjeća da smo prvo na sceni imali pokušaj da od strane novog predsjednika Jakova Milatovića iznude da on poništi akt predsjednika Đukanovića objavljen u Službenom listu.

– Nakon što su iz Pokreta Evropa sad dobili sasvim jasan odgovor na njihov nebulozan zahtjev, sada se prešlo na ovaj pokušaj uzurpacije Skupštine Crne Gore. Što se Socijaldemokrata tiče, ovo je samo još jedan očajnički pokušaj premijera Dritana Abazovića i potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića da se makar i dan više održe na pozicijama koje im ni po čemu ne pripadaju i koje u potpunosti nelegitimno zauzimaju. Parlamentarni izbori su zakazani za 11. jun, a jedino ništavne mogu biti odluke raspuštene Skupštine, koje, mimo zdravog razuma, parlamentarna većina u ovom trenutku donosi – naveo je naš sagovornik.

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun ove godine, a ta odluka je donijeta dan nakon što je, pozivajući se na Ustav, donio ukaz o raspuštanju aktuelnog saziva Skupštine.

On je donio tu odluku nakon što aktuelna skupštinska većina nije uspjela da formira novu niti da rekonstruiše postojeću vladu Dritana Abazovića, kojoj je u avgustu prošle godine izglasano nepovjerenje.

Partije većine su više puta ponovile da je Đukanovićev ukaz od 16. marta neustavan, zbog čega su Ustavnom sudu uputili inicijativu za ocjenu ustavnosti. Međutim, u Ustavnom sudu nije postojala većina za donošenje odluke o tome.

Konjević: Pravno i političko ludilo

Skupština da uvede praksu da poništava i odluke Ustavnog suda, naveo je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević komentarišući navode da dio većine razmatra donošenje akta o poništenju ukaza predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine.

– Šta je Ustavni sud spram pravnih znalaca parlamentarne većine? Uvod u demokratiju, izlaz iz diktature i anarhije. Jednom riječju, pravno i političko ludilo – naveo je Konjević u objavi na Tviteru.

Izvor: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA