„Opozicija da izađe iz Odbora ako izmjene Zakona o biračkom spisku budu na dnevnom redu Skupštine 11. marta“

Ukoliko Prijedlog zakona o dopunama Zakona o biračkom spisku ostane na dnevnom redu sjednice Skupštine 11. marta, predstavnici opozicionih partija treba da napuste Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, kazao je za Pobjedu poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

PONOVLJENI SCENARIO

Posljednji dan skupštinskog zasijedanja u 2023. godini obilježila je žučna rasprava poslanika opozicije, s jedne strane, i predsjedika Skupštine Andrije Mandića i predlagača Momčila Lekovića iz Demokratske Crne Gore, sa druge strane, koja je rezultirala povlačenjem Prijedloga zakona o biračkom spisku. Opoziciji je bilo neprihvatljivo tumačenje parlamentarne većine i predsjednika Skupštine da Zakon o biračkom spisku ne pripada setu izbornih zakona, te da će insistirati da ta tema bude dio rada Odbora za izbornu reformu po cijenu i da ne učestvuju u radu tog tijela.

Međutim, došlo se opet u situaciju da većina pokušava ,,na mala vrata“ da provuče prijedlog Zakona o biračkom spisku, što u opoziciji tumače isključivo kao novi pokušaj rušenja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Zirojević ocjenjuje da namjera da se 11. marta ponovo pred poslanicima nađe sporni Zakon o biračkom spisku ne ide nikako u prilog funkcionisanju Odbora za sveobuhvatnu izboru reformu. Izričit je da to pitanje treba da se razmatra u okviru tog skupštinskog tijela i na taj način dođe do konsenzusa.

– Prethodni put predstavnici opozicije su bili spremni i riješeni da napuste Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu jer se na taj način u potpunosti obesmišljava njegov koncept funkcionisanja. Ovo je jedan od zakona koji treba da bude razmatran na Odboru i oko kojeg treba da se postigne konsenzus. Ne vidim zbog čega bi se na ovakav jednostran način usvajalo bilo čije rješenje, niti je pozitivan iskorak da se preglasavamo oko onih zakonskih rješenja koja treba da budu dio izborne reforme. Moj stav je da, ukoliko predstavnici vlasti ne odustanu od toga da se Prijedlog zakona o biračkom spisku nađe na dnevnom redu 11. marta, predstavnici opozicionih partija treba da napuste Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, kao što smo namjeravali da uradimo i prethodnog puta – istakao je Zirojević za naš list.

Izostanak dogovora i samovolja većine bi, smatra Zirojevič, bio ogroman korak unazad u evropskim integracijama nakon što je Crna Gora konačno, poslije tri i po godine, dobila pozitivne signale od strane međunarodne zajednice i partnera.

– Predstavnici parlamentarne većine moraju biti svjesni da u tom slučaju više u nama nemaju partnera za ovu priču. Na našim koleginicama i kolegama iz parlamentarne većine bi u tom slučaju bilo da našim međunarodnim partnerima objasne što se desilo i zašto su preduzimanje ovakvih jednostranih koraka doveli do potpune blokade izborne reforme koja se od nas očekuje – zaključio je Zirojević.

IZBORNI TURIZAM

U dopunama Zakona o biračkom spisku, koji su prvobitno predložile Demokrate, pokušava se stati na put ,,izbornom turizmu“, seljenjem birača iz jedne opštine u drugu zbog ukidanja rezidencijalnog uslova o prebivalištu u trajanju od šest mjeseci u toj opštini.

Na taj način, vladajuća većina pokušava da riješi problem prekinutih izbora u Šavniku. Na ponovnim izborima, prema tim izmjenama, mogu glasati samo birači upisani u izvod iz zaključenog biračkog spiska za to biračko mjesto.

Kao i krajem prošle godine, šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić skrenuo je pažnju na to da Zakon o biračkom spisku, u skladu sa dogovorom koji su potpisali predstavnici vlasti i opozicije, prilikom formiranja Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, treba da bude sadržaj i predmet odlučivanja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Konstatovao je da praksa, koja se uspostavila od početka ovog saziva parlamenta, nije dobra i da očigledno ima za cilj, ne samo da sruši bilo kakav potencijalni dogovor u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, nego i da na najgori mogući način isključi opoziciju iz parlamentarnog života.

foto:Mara Babović-Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA