Omeragić: Treba nam istinska borba protiv govora mržnje, a ne protokolarne reakcije

Širenje mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi nedopustivo je za građansko i multietničko društvo kakvo je naše, a posljednji slučaj iz Bara treba da bude alarm, poručuje za Dnevno.me portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić.

Konstatuje i da govor mržnje postaje sveprisutniji u našem društvu i to je nešto što zabrinjava.

Komentarišući uvredljive komentare i govor mržnje koje je na račun Bošnjaka iznio doskorašnji predsjednik Revizorskog odbora Luke Bar, nazivajući, između ostalog, islam lažnom vjerom, portparol Bošnjačke stranke poručuje da naši „dobri komšijski i prijateljski odnosi“ moraju biti stub očuvanja multietničkog društva, kao najveće vrijednosti moderne Crne Gore.

Smatra i da su sve učestalije pojave govora mržnje u našoj državi posljedica više faktora.

„Prije svega, politička klima kojoj svjedočimo posljednjih godina, kao da je dala vjetar u leđa nekim radikalnim krugovima, ali i pojedincima da slobodno iznose svoje stavove, bez obzira na to što oni poprimaju obrise šovinizma. Neodgovornih pojedinaca je uvijek bilo, ali sistemski odgovor ne smije da izostane“, navodi on.

Zbog toga smo, dodaje on, u problemu „svi podjednako.“

„Društvo, država i svaki pojedinac. Jer, ako se danas govori pogrdno o Bošnjacima, a društvo na to ne pruži adekvatnu reakciju, sjutra se tako nešto može desiti Albancima, Crnogorcima, Hrvatima, Srbima, Romima, itd. Dakle, ne smijemo zatvarati oči pred ovakvim pojavama“, ističe Omeragić.

Podsjetimo, članom 370 Krivičnog zakonika Crne Gore predviđeno je krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje čiji je element podsticanje na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe određene na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti.

„Vratiti predmet Građansko obrazovanje ponovo u obrazovni proces“

Naš sagovornik smatra da je našem društvu prije svega, potrebna apsolutno nulta tolerancija na bilo koji oblik govora mržnje, te da predviđene sankcije treba mijenjati.

„Kaznena politika mora biti dodatno pooštrena, konkretnim primjerima pokazati da ukoliko neko krene u pravcu širenja mržnje, da će za to odgovarati. Mi moramo misliti na budućnost ove države, na budućnost naše djece i moramo se zapitati šta mi ostavljamo kao vrijednost budućim generacijama. Mislim da sankcije do sada nisu bile do kraja adekvatne. Jer, imamo dugu istoriju krivičnih djela koja se odnose na širenje govora mržnje. Sjetimo se nekoliko slučajeva iz Pljevalja, ali i drugih gradova. Mislim da se nije reagovalo kako je trebalo. Možda su danas sve ovo što imamo kao pojavu posljedice takvog djelovanja“, navodi Omeragić za Dnevno.

A jedan od glavnih načina da se svijest mladih u ovom slučaju popravlja, jeste potreba da se poradi na obrazovanju, smatra naš sagovornik. To, prema njegovim riječima, podrazumijeva ponovno vraćanje predmeta „Građansko obrazovanje“ u sam obrazovni proces.

„Odgovorno tvrdim da je jedan od glavnih razloga poruka mržnje kojima svjedočimo to što se dovoljno dobro ne poznajemo. Predrasude i dalje dominiraju, a najbolji pokazatelj tome jeste da ne mali broj građana nas pripadnike islamske vjere naziva Turcima. Sjećamo se svi poruka „Selite se Turci“, „Leleču Turci, kukaju bule“ i slično. Hitno nam je potrebno da o ovim temama razgovaramo, potreban je širok dijalog društva, jer u suprotnom, ova pojava će i dalje biti prisutna, a to nije dobro za Crnu Goru“, objašnjava on.

Saglasan je i sa tvrdnjama da osude i reakcije brojnih funkcionera na društvenim mrežama na govor mržnje, često izgledaju kao samo protokolarne.

„Često puta imamo reakciju, samo radi reakcije. Često puta bude i paradoksalno da reaguju oni koji možda svojim politikama potpiruju govor mržnje. Ovdje je potrebna iskrena borba protiv ove pojave, koja ukoliko joj se ne stane na put, ugrožava opstanak Crne Gore kao građanske i multietničke države“, zaključuje Omeragić u razgovoru za Dnevno.me.

Izvor: Dnevno.me

Foto: Bošnjačka stranka

NIKŠIĆ PROGNOZA