OEBS: ASK mora imati veća ovlašćenja kako bi efikasnije nadzirala partije

Iz OEBS-a poručuju da Crna Gora što prije mora unaprijediti Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. To je, kako ističu, važno za funkcionisanje demokratije, ali i brži put ka Evropskoj uniji. Napominju da Agencija za sprečavanje korupcije mora imati veća ovlašćenja kako bi efikasnije nadzirala partije i kampanje.

Da bi Crna Gora do 2028. postala članica Evropske unije neophodnoje unaprijediti demokratiju, a prvi korak ka tome je reforma izbornog zakonodavstva, poručuju članovi OEBS-ove grupe eksperata za političke partijekoji su boravili u našoj zemlji.

“Jedan od osnovnih problema je pitanje zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. Unapređivanje tog zakona je od ključne važnosti ako želite da imate institucionalizovane partije što je veoma važno za funkcionisanje demokratije”, kaže za TVCG član grupe eksperata OEBS-a Fernando Kasal Bertoa.

Izmjene zakona, ističu OEBS-ovi eksperti, važne su kako bi se povećalat ransparentnost i stvorili jednaki uslovi za političke stranke.

“Glavna preporuka je povećanje javnog finansiranja političkih partija i njegovo proširenje na vanparlamentarne stranke. Takođe, važno je jasno uspostavljanje ograničenja donacija i posebno pitanje transparentnosti i nadzora. Važno je da Agencija za sprečavanje korupcije ima dovoljno ovlašćenja,odnosno kapaciteta da istraži ilegalne izvore finansiranja. U tom smislu, neophodnoje uspostaviti i odgovarajuće sankcije koje bi bile srazmjerne i realne”, preporučuje Bertoa. 

Poručuju da treba insistirati na javnom finansiranju političkih partija jer ono, kako navode, doprinosi jačanju stranaka i smanjuje korupciju.  

“Javni novac je lakše kontrolisati nego privatne izvore finansiranja. A što više novca stiže od države, to će partijama manje biti potrebno finansiranje iz privatnih ili čak ilegalnih izvora”, kaže Bertoa.

OEBS-ovi eksperti u izvještaju sukonstatovali i da bi trebalo razmisliti o tome da se izbori održavaju u istomdanu. Na taj način, kako su istakli, povećala bi se transparentnost, a istovremeno i smanjili troškovi, ali i mogućnosti za zloupotrebe.

foto: RTCG screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA