Održane sjednice opštih i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Prvog radnog dana zasijedanja Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP), 18. maja, održani su sastanci tri opšta odbora, Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju i Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, kao i sastanak Stalnog odbora, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Dodaju, na sastanku Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju razmatrani su izvještaj i rezolucija na temu „Njegovanje povezanosti među zemljama SEECP-a, u poštovanju univerzalnih vrijednosti i sankcionisanju ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu“.

„Dok su na sastanku Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku razmatrani izvještaj i rezolucija na temu „Visoko obrazovanje u zemljama Jugoistočne Evrope: Unapređenje kvaliteta nastave i naučnih (akademskih istraživanja)“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, na sastancima su izabrani predsjednici Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju i Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, dok je predsjedavanje Opštim odborom za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku preuzela delegacija Skoplja, koja će naknadno imenovati predsjednika ovog odbora.

„Tokom sastanka Stalnog odbora, utvrđen je tekst završne deklaracije. Takođe, usvojena je agenda plenarne sjednice PS SEECP, kao i program rada Parlamentarne skupštine SEECP-a za 2023 – 2024 godinu“, kazali su iz Skupštine.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine, dodaju, procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi biće nastavljeno sjutra, održavanjem plenarne sjednice na temu „10 godina PS SEECP-a.

„Naredna decenija za bolju integraciju i jasniju evropsku perspektivu regiona SEECP-a. Zajedno u SEECP-u – Zajedno u EU „, zaključuju u saopštenju.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA