„Odluka Mandića da Trinaestojulsku nagradu uruči u Vladinom domu motivisana demonstracijom moći“

Iako u moru nezakonitosti koje danima proizvodi crnogorska vlast najavljeno petrovdansko uručivanje Trinaestojulske nagrade na Cetinju od strane predsjednika Skupštine Andrije Mandića djeluje tek kao sitnica, to se svjesno kršenje zakona ne smije otćutati, saopštili su iz Crnogorskog PEN centra.

“Ne samo što je najviša crnogorska državna nagrada, osobito ona za životno djelo, ove godine dodijeljena ljudima koji ne ispunjavaju ni elementarne uslove, prije svega kad je riječ o doprinosu crnogorskoj kulturi, nego je šef parlamenta odabrao da – suprotno zakonu – te nagrade uruči na Cetinju a ne u Podgorici. Kad se zna kakav odnos prema crnogorskoj prijestonici gaji šef crnogorskoga parlamenta, koji nosi titulu četničkoga vojvode, sasvim je jasno da je njegova odluka da tu nagradu uruči u Vladinu domu motivisana demonstracijom moći – moći onoga koji je iznad zakona, iznad države, s očitom namjerom da demonstrira da je i iznad crnogorske prijestonice”, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, najviša državna nagrada nije samo obesmišljena odlukom žirija “no i činjenicom da je – mimo zakona – uručuje onaj koji baštini sve što je suprotno onome što ta nagrada simbolizuje”.

“Zbog toga je vjerovatno i njeno uručenje planirano za Petrovdan, s prećutnim spomenom na Joanikija Lipovca i njegovu izdaju koju šef parlamenta slavi kao žrtvu. Pozivamo parlamentarne partije i civilni sektor da pruže otpor najavljenome protivzakonitom uručivanju nagrade, a sjutrašnje zvanice iz političkoga, kulturnoga i naučnoga života, prije svega bivše dobitnike nagrade, da svojim prisustvom ne daju legitimitet sjutrašnjem privatnom skupu Andrije Mandića”, zaključuju u saopštenju.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA