Odbornici SDP-a, SD-a i LP: Duboka kriza vlasti u Podgorici

Na juče završenoj sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici SDP-a, SD-a i LP-a nijesu prisustvovali glasanju iz principijelnih razloga, navodi se u saopštenju ovih odbornika. Pojašnjavaju da je Klub odbornika DPS-a  tražio odlaganje glasanja do kraja nedjelje jer njihovi odbornici nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju i glasaju zbog drugih, ranije preuzetih obaveza. U ime kluba odlaganje glasanja je zatražio šef odborničkog kluba gospodin Andrija Klikovac.

“Predsjednica Skupštine je dala pauzu i sazvala kolegijum šefova poslaničkih klubova kako bi se dogovorili o odlagnju glasanja. Većina šefova klubova većine je bila protiv odlaganja, čime je prekršena demokratska praksa da se izađe u susret kolegama koji su tražili odlaganje iako je i ranije bilo sličnih zahtjeva koji su bili prihvaćeni od svih. Zato, iz principijelnih razloga, nijesmo željeli prisustvovati nastavku sjednice nakon što je vladajuća većina pokazala da nema demokratski kapacitet i demonstrirala moć. Naravno, ovaj postupak ima drugu pozadinu, a to je duboka kriza vlasti u Glavnom gradu i nepostojanje stabilne većine, što su svojim izjavama u toku glasanja potvrdili i šefovi klubova URE i PzP-a kao i Pokreta za Podgoricu”, navodi se u saopštenju.

Ističu da da su sjednici mogli prisustvovati odbornici opozicije, ne bi bio usvojen Izvještaj o radu gradonačelnice i to bi bio razlog za raspravu o njenoj smjeni.

“Predstavnici vladajuće većine su iskoristili ovu situaciju i izglasali usvajanje Izvještaja, čime su produžili mandat gospođi Injac, nadamo se ne zadugo. Dakle, ovo je definitivno, kraj parlamentarne većine. Danas je konstatovano da ona ne postoji, što za sobom povlači inicijativu za razrješnje gradonačelnice Injac, kako smo i najavili.  Kako Poslovnik o radu Skupštine Glavnog grada ne dozvoljava diskusiju u toku glasanja, nijesmo mogli objasniti građanima zašto ne prisustvujemo glasanju, te ovim putem informišemo javnost što se juče dešavalo u Skupštini Glavnog grada.

foto:screenshot YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA