(VIDEO) Predložiće produžetak roka za rad Odbora za izbornu reformu

Članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu predložiće Skupštini produžetak roka za rad tog privremenog tijela, dogovoreno je na današnjoj sjednici Odbora.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na portalu RTNK:

Kopredsjedavajući Odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević rekao je da je, osim predloga za produžetak roka rada, dogovoreno da bude formirana radna grupa za izradu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

U toj radnoj grupi će, kako je pojasnio, učestvovati predstavnici svih političkih partija i klubova poslanika koji su zastupljeni u Odboru, kao i predstavnici akademske zajednice i nevladinog (NVO) sektora.

“Treći zaključak današnje sjednice je da članovi Odbora iz reda NVO i akademske zajednica zajedno sa stručnom službom i članovima Odbora iz reda poslanika predlože za usvajanje strukturu i sastav preostalih radnih grupa koje ćemo usvojiti na sjednici iduće sedmice”, rekao je Rakočević.

Na dnevnom redu današnje sjednice bili su mapa puta i plan dinamike rada Odbora.

Rakočević je kazao da će u skladu sa navedenim zaključcima upodobiti mapu puta, koju će usvojiti na nekoj od narednih sjednica.

Poslanica GP URA  Ana Novaković Đurović takođe je istakla da je nesporno da se rad Odbora mora produžiti. 

Poslanik SD-a Nikola Zirojević naveo je da nije realno da se u datim rokovima završi sav posao, čak i ukoliko ulože svoj maksimum. Podržao je izbor novih članova DIK-a.

Zlatko Vujović iz Nevladine organizacije CeMI predložio je, između ostalog, ubrzano formiranje radnih grupa a onda od predsjedavajućih radnih grupa dobiti prijedlog rokova i dinamike kako bi se to ostvarilo. 

Poslanik Pokreta Evropa Boris Pejović naveo je da je u interesu partije koju predstavlja dobijanje nove Državne izborne komisije i da ne misli da postoje bilo kakve prepreke da se to ostvari. 

„Što se lično tiče mog zalaganja i subjekta koji predstavljam predložićemo da već na sljedećoj sjednici Administrativnog odbora pokrenemo ovu temu i ne vidim nijedan razlog zbog čega ne bismo to formalizovali. To je u interesu Pokreta Evropa sad jer mi nemamo nijednog člana u DIK-U“, naveo je on. 

Dragan Koprivica iz Nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT) kazao je da bi trebalo u Skupštini produžiti rok još pola godine, s obzirom da Odbor nije radio toliko vremena. 

Član Odbora i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević naveo je da bez obzira na to što odbor nije radio tri mjeseca, dao je doprinos dobijanju pozivinog IBAR-a, komunicirajući sa predstavnicima EK u Briselu.

„Dali smo doprinos političkom voljom a dobro je da su se nakon toga otklonite sve političke smetnje da nastavimo rad u ovom kvorumu“, rekao je Rakočević.

On je predložio da do kraja zasijedanja fokus rada Odbora bude finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja. 

„Budući da je to ključni prioritet i zahtjev Evropske komisije od Skupštine Crne Gore“, kazao je Rakočević. 

Predložio je formiranje radne grupe koja će, kako kaže, intezivno raditi na draft verziji usaglašavanja sa preporukama ODIR-a EK našeg trenutnog zakona. 

Kako je kazao, ta radna grupa, ukoliko predlog bude usvojen, treba da čini predstavnike svih klubova poslanika koji su zastupljeni u odboru, odnosno predstavnike klubova poslanika, a predstavnici nevladinih organizacija i akademske zajednice takođe će imati priliku da delegiraju svoje predstavnike. 

Rad grupe biće zatvoren za javnost.

Zatražiće i ekspertsku pomoć ODIR-a u dijelu implementacije u draft zakona preporuka dobijenih od Evropske komisije. 

„Na taj način ćemo zaokružiti proces koji predlažemo da bude fokus rada Odbora a to je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i njegovo finalno rješenje koje bi trebalo da se nađe u proceduri Skupštine Crne Gore do 31. jula tekuće godine“, kazao je Rakočević. 

Predsjedavajući Odborom Vasilije Čarapić kazao je da Mapa puta može da bude „lična karta odbora“.

„Da znamo da možemo s tim da se predstavljamo i našim partnerima koji prate rad Odbora i građanima, i da kažemo da smo stavili svoj potpis i dali glas za nešto što planiramo da uradimo. Povećavamo odgovornost svih tako da u slučaju neuspjeha kao što je to bilo u ranijim sazivima možemo slobodno da kažemo da smo mi krivi, a ne neko drugi“, naveo je Čarapić. 

Podsjetimo, Odbor nije zasijedao od 2. aprila, a uslov dijela opozicije za nastavak rada bilo je povlačenje prinudne uprave u Šavniku.

Vlada je odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku povukla 6. juna, čime su ispunjeni uslovi da Odbor za izbornu reformu nastavi sa radom.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj podnio je 31. maja Skupštini inicijativu da u okviru reforme izbornog zakonodavstva razmotre predlog uvođenja neposrednog izbora predsjednika opštine i predlog da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave održavaju istog dana.

Dukaj je tu inicijativu i predlog podnio i skupštinskom Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

foto: Screenshot Youtube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA