Očekivanja od Međuvladine konferencije: Počinje otključavanje „zamrznutih“ poglavlja

Međuvladina konferencija Crna Gora – EU, koja će biti održana 29. januara u Briselu, predstavljaće i konačnu prekretnicu na evropskom putu Crne Gore i praktično će značiti „otključavanje“ poglavlja i ispunjavanje svih privremenih mjerila, nezvanično saznaje „Dan“ iz diplomatskih izvora.

– U ovom trenutku važan je izbor vrhovnog državnog tužioca u Skupštini Crne Gore i treba očekivati da se to dogodi na sjednici 27. januara, što će biti još jedna potvrda dobrih rezultata Vlade i parlamenta Crne Gore i uklanjanje još jedne kočnice evropskog puta države – kazao je „Danu“ diplomata koji je želio da ostane anoniman.

Delegacija Crne Gore, koju će predvoditi premijer Milojko Spajić, na Međuvladinoj konferenciji, gdje će se sastati sa ministrima vanjskih poslova država članica, predstaviće Mapu puta za ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, aktuelno stanje procesa pregovora, prioritete u vladavini prava, kao što su imenovanja u pravosuđu, strategija reforme pravosuđa i izmjene zakona. Daće i presjek stanja kada je riječ o rezultatima Reforme javne uprave, gdje su planirane izmjene i donošenje niza zakona. Govoriće i o ekonomskim kriterijumima, a poseban osvrt imaće na uspjehe koje smo postigli u poglavljima 5 – javne nabavke, 18 – statistika i 32 – finansijski nadzor.

Očigledne uspjehe Vlade i Skupštine potencira i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević koja kaže da Crna Gora ne traži prečice na putu prema Evropskoj uniji.

– Vlada je snažno opredijeljena da do kraja mandata završi sve reforme koje će osigurati članstvo u Uniji – kaže Gorčević.

Ona je na sastanku sa ambasadorom Holandije u Crnoj Gori Joustom Reintjesom rekla da su visoki standardi u vladavini prava cilj kojem teže, ne zbog članstva, nego radi izgradnje boljeg i prosperitetnijeg društva.

– Uz očekivanje da će se dugo čekani izbor vrhovnog državnog tužioca dogoditi krajem tekuće sedmice, Gorčević je ukazala da je upravo stvaranje stabilne političke većine otvorilo prostor za dijalog i uslovilo ključna imenovanja u pravosuđu – navodi se u saopštenju iz Ministarstva evropskih poslova.

Time je, kako je kazala Gorčević, odblokiran evropski put Crne Gore.

Reintjes je, kako je saopšteno, pozdravio rezultate koje je nova vlada ostvarila i istakao da je napredak u vladavini prava ključan za demokratski, ali i ekonomski razvoj države.

– Kao zemlja sa veoma visokim stepenom građanske podrške procesu EU integracije, punopravna članica NATO-a i država u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Crna Gora ima velike šanse da, uz adekvatan napredak u oblasti vladavine prava, kreira privredni ambijent pogodan za privlačenje stranih investitora – kazao je on.

Koprivica: Nema odlaganja

Osnovni ciljevi 44. Vlade su reforme pravosudnog i antikorupcijskog zakonodavstva, kao i zatvaranje poglavlja 23 i 24, te ekonomske reforme, poručio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica na sastanku sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori Borisom Gandelom.

– Svako odlaganje izbora VDT-a bilo bi kockanje sa evropskom perspektivom Crne Gore. Takođe su usvojeni i važni reformski zakoni, a koji se tiču borbe protiv korupcije i pranja novca i to Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, Zakon o igrama na sreću, a u toj oblasti je Slovačka pružala značajnu pomoć, te usvojen budžet kojim se, između ostalog, povećava minimalna penzija, poručio je Koprivica.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA