OBNOR Podgorica: Skupština Glavnog grada da odbaci Dajkovićevu necivilizovanu inicijativu

Organizacija boraca Narodno-oslobodilačkog rata (OBNOR)1941-1945 Podgorice osudila je najavu predsjednika Slobodne Crne Gore Vladislava Dajkovića da će Skupštini Glavnog grada uputiti Inicijativu o uklanjanju spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici.

Kazali su da izražavaju protest i neslaganje sa Dajkovićem, a apelovali su na Skupštinu Glavnog Grada da odbaci „ovako necivilizovanu inicijativu“.

„Prosto je za nevjerovati u antifašističkoj i slobodarskoj Podgorici, da uopšte neko dođe na tu ideju, a kamoli da je tako javno iznosi. Za OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, pokretanje inicijative za uklanjanje Titovog Spomenika u Podgorici je van pameti, neljudska, nepoštena, nepristojna i nije ništa drugo do pokušaj falsifikovanja istorije i u suprotnosti je sa vrijednostima antifašizma i demokratije OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica kao nastavljač njegovanja revoluconarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji drži do časti, slobode,patriotizma i antifašizma, koji čuva uspomenu na poginule borce NOR-a, ovim putem želi da opomene one protogoniste ovakvih i sličnih inicijativa na slobodarsku tradiciju Podgorice i ovog naroda i da se kane svega onog što vrijadja naša antifašistička osjećanja“, navodi se u saopštenju.

„Josip Broz Tito je predvodio narodnooslobodilački pokret koji je oslobodio Jugoslaviju u drugom svetskom ratu 1945. god i od tada do smrti bio je na čelu države. Bio je prvi predsjednik i osnivač SUBNOR-a Jugoslavije, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani a sahranjen kasnije u Beogradu 8. maja na pogrebnoj svečanosti kakvu svijet u dotadašnjoj modernoj istoriji nije vidio. Četiri dana kasnije u Beogradu na sahrani doživotnog jugoslovenskog predsjednika došlo je 700.000 ljudi, medju kojima 209. državnih i partijskih delegacija iz 128. zemalja. To je bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku. Danas živimo u vremenu kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati lik i djelo druga Tita i time našu slavnu antifažističku prošlost. OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, kao nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e kao i u ranijem periodu oštro će se suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju lik i djelo druga Tita a time i naš NOP. Titovo ime ćemo pamtiti kao simbol jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja, nezavisnosti Jugoslavije, ljubavi i jedinstva svih nacionalnosti, a takodje i kao simbol politike nesvrstavanja. Više od 60 . godina borbenog iskustva druga Tita, predstavlja ga i kao nepokoljebljivog borca u medjunarodnom komunističkom pokretu i istaknutog branioca, nezavisnosti, suveriniteta i svetskog mira. Ostavio je dubok istorijski trag kao veliki revolucionar i borac za socijalizam“, piše u saopštenju.

„Kao i u ranijem periodu OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica će se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju velika slobodarska djela naše časne i slavne NOB-e. Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote položili za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Đevdjelije“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: OBNOR

NIKŠIĆ PROGNOZA