(VIDEO) Vukčević predsjednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade

Nastavak Pete sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini održan je danas

Glasovima 46 poslanika večeras je usvojena Odluka o predsjedniku i članovima žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade.

Za predsjednika žirija imenovan je Nikola Vukčević, dok su članovi: Miloje Šundić, Sulejman Kujević, Milivoje Aranitović, Nikola Rakočević, Želidrag Nikčević i Adnan Prekić.

Takođe, izabrani su članovi Upravnog odbora Fonda za zaštitu manjinskih i ljudskih prava – Predrag Milačić na predlog Skupštine i Envera Dukaj iz redova eksperata koji se bave manjinskim pravima.

Takođe, na današnjoj sjednici je odlučeno da se rasprava o amandmanima koji se odnose na izbor potpredsjednika parlamenta iz manjinskih partija odloži za sljedeće zasijedanje, 17. maja.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić poručio je da će 44. Vlada u proširenom sastavu trajati četiri godine i da će napraviti velike iskorake.

On je poslaniku Demokratske partije socijalista Nikoli Rakočeviću rekao da DPS ima dovoljno poslanika da inicira smjenu Vlade.

“Imate dovoljan broj poslanika u opoziciji da možete da pokrenete inicijativu za za smjenu Vlade… Dakle da sa riječi pređete na djelo, pa ćemo se opredijeliti u odnosu na tu vašu incijativu. Ja sam čvrsto uvjeren da će ova Vlada u proširenom sastavu trajati četiri godine i da će ta vlada napraviti velike iskorake nego samo na putu na EU, već će biti povećane plate penzije, neće biti nezaposlenih”, kazao je Mandić i dodao da čvrsto vjeruje da će sve to biti ispunjeno.

Rakočević je odgovorio da vlada zaslužuje inicijativu za smjenu, ali da DPS ne želi nikakvu prekompoziciju.

“Ne želimo prekompoziciju da mi uskačemo ili ne uskačemo. Mi mislimo da treba da idemo na izbore. Vi ste jos juče kazali da ćete izvršiti pritisak na Vladu da odustane od ideje, kako ste Vi kazali, da bude anti-srpska, pa je pravo pitanje za Vas da li ćete Vi predložiti inicijativu za smjenu Vlade ili prihvatiti našu inicijativu. Nemamo ambiciju da uskačemo na bilo čije mjesto već da popravimo stanje demokratije i ekonomije u državi na način što ćemo smijeniti ovu vladu”, kazao je on.

Polemika na ovu temu je počela nakon ocjene Rakočevića da 44. Vlada ne poštuje Skupštinu Crne Gore zbog neprisustvovanja ministra turizma Vladimira Martinovića kao predlagača zakona, današnjoj sjednici.

Rakočević je kazao da je krajnje vrijeme da Mandić pozove Vladu na poštovanje parlamenta. On je saopštio i da cilj DPS nije da opstruira rad Skupštine.

Mandić je kazao da Vlada nema dominaciju u odnosu na Skupštinu Crne Gore i da je parlament najmoćnija institucija, koja bira i razrješava Vladu.

“Ovo mjesto ne može biti poniženo”, poručio je Mandić.

Rakočević je kazao da Parlament ne vrši kontrolnu ulogu i da se predlozi za kontrolna saslušanja odbijaju.

“Da se vi potrudite da ova intstitucija ne bude periferna već najznačajnija kako joj i pripada”, poručio je Rakočević.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA