NSD: Poljski ministar održao lekciju crnogoskim političarima

Optužbom njemačkog kancelara Olafa Šolca, da se umiješao u parlamentarne izbore koji se sljedećeg mjeseca održavaju u Poljskoj, ministar inostranih poslova ove zemlje Zbignjev Rau je održao lekciju crnogorskim političarima kako treba da se ponaša neko ko drži do suvereniteta i nacionalnog dostojanstva svoje države. A, razlog njegove reakcije, nije ni deseti dio poniženja koju je doživjela Crna Gora posljednjih mjeseci od zvaničnika iz nekoliko partnerskih zemalja, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji (NSD).

Ističu da je Šolc samo izrazio zabrinutost jer Varšava, navodno, toleriše ilegalnu šemu izdavanja viza migrantima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije.

“Može li se i zamisliti kakva bi reakcija kompletnog poljskog društva bila da je, recimo, počeo da birka po političkoj sceni Poljske i bira ko može, a ko ne može u buduću vladu. A, sa Njemačkom su i u EU i u NATO. Međutim, vrlo jasno razlikuju što su dorbonamjerne sugestije, a šta je diplomatski neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari druge suverene zemlje”, ocjenjuju iz NSD-a.

Iz te partije navode da vjeruju da će i crnogorski političari, koji se iz punih usta pozivaju na volju stranih partnera objašnjavajući ko smije, a ko ne smije da bude u vladi, shvatiti da im se ništa strašno neće desiti ako budu zastupali interese svoje zemlje i onih koji zapravo glasaju u Crnoj Gori, poštujući tako elementarno dostojansvo ove države i njenih građana.

“To je, kako je demostrirala Poljska, i dalje u skladu sa evropskim vrijednostima”, naglašavaju u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA