Novog generalnog sekretara Savjeta Evrope biraju krajem juna

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) sastala se danas odvojeno sa kandidatima za funkciju generalnog sekretara Savjeta Evrope iz Kraljevine Belgije, Didijeom Rejndersom i Republike Estonije, Indrekom Sarom. 

Belgijski kandidat Didije Rejnders, predstavio je ključne elemente svoje vizije daljeg razvoja Savjeta Evrope, te prioritete koje u svom radu treba da ima budući generalni sekretar ove Organizacije. U kontekstu navedenog, ukazao je na važnost stavljanja fokusa na osnovne vrijednosti na kojima počiva Savjet Evrope, očuvanje i promociju mira i demokratije u Evropi i svijetu. Takođe se osvrnuo na konkretne korake u kontekstu jačanja saradnje između Parlamentarne skupštine i Komiteta ministara kao važne komponente efikasnosti u radu Organizacije, te na ulogu generalnog sekretara na datom planu.

Estonski kandidat Indrek Sar podsjetio je na smjernice i ciljeve rada na kojima bazira svoju kampanju, a koje je predstavio na sastanku sa članovima Delegacije u februaru tekuće godine. Pored navedenog, ukazao je na važnost rada na zaštiti socijalno-ekonomskih prava i unapređenje aktivnosti na primjeni Evropske socijalne povelje. Takođe, apostrofirao je značaj sinergije između Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i iznalaženja novih pristupa za održanje jedinstva Organizacije uz istovremeno poboljšanje statusa zaštite i poštovanja ljudskih prava u državama članicama.

Na sastancima je zajednički ocijenjeno da, uvažavajući društveno-političku realnost i izazove, treba raditi na jačanju međuinstitucionalne saradnje u okviru Savjeta Evrope, te kontinuirano djelovati na promociji prepoznatljivih vrijednosti Organizacije u širem međunarodnom kontekstu.

Generalni sekretar vodi i predstavlja Savjet Evrope, a istovremeno je odgovoran za strateško planiranje, usmjeravanje programa rada i budžeta organizacije, a bira se od strane Parlamentarne skupštine na mandat od pet godina. Novi generalni sekretar biće izabran na predstojećem Ljetnjem zasjedanju koje se održava od 24. do 28. juna u Strazburu.

U radu sastanka učestvovali su šefica Delegacije Maja Vukićević, članovi Vasilije Čarapić i Boris Mugoša, kao i zamjene članova Delegacije Nikola Camaj i Miloš Konatar.

Foto: Skupština CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA