Novih članica Evropske unije možda neće biti narednih 10 godina

Novih članica Evropske unije možda neće biti narednih deset godina, a Crna Gora kao zemlja Balkana je najdalje odmakla kada su u pitanju pregovori jer je otvorila sva poglavlja, ali je zatvorila samo tri, objavila je HRT. Kako navode, službeno EU i dalje ističe da je privržena proširenju, a zemlje zapadnog Balkana ističu da im je to strateški cilj.

Deset godina nakon posljednjeg proširenja, nijedna od zemalja kandidatkinja nije ni blizu članstva i Hrvatska bi mogla još deset ili više godina ostati najmlađom članicom.

Iako je ruski napad na Ukrajinu donio neke promjene u politici proširenja i ponovno su igri i geopolitčki aspekti, teško je očekivati povećanje broja članica po pravilima prema kojima danas funkciniše Unija, a njihova promjena nije na pomolu, piše HRT.

Četiri dana nakon početka ruskog napada Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo, a nekoliko dana poslije to su zatražile Moldavija i Gruzija. Evropska komisija ekspresno je objavila mišljenje o tim zahtjevima i preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata, a Gruziji potencijalnog kandidata.

Iako je Ukrajina i prije tražila da joj se otvori evropska perspektiva, u EU-u do početka rata nije bilo sluha za to. Nakon što je zemlja brutalno napadnuta, EU zapravo i nije imala izbora jer bi odbijanje takva zahtjeva u tim okolnostima politički bilo krajnje neprimjereno.

Sa zemljama zapadnog Balkana priča je malo drukčija. Tim zemljama EU je još 2003. na samitu u Solunu obećano da će postati članice kad ispune zahtjeve. Dvadeset godina nakon toga, u EU-u jedino je Hrvatska.

Službeno EU i dalje ističe da je privržena proširenju, a zemlje zapadnog Balkana ističu da im je to strateški cilj. No, kako to izgleda u praksi možda najbolje oslikava rečenica koja se često čuje: Unija se pretvara kao da joj zaista stalo do proširenja, a zemlje zapadnog Balkana pretvaraju se da sprovode potrebne reforme.

Sve zemlje zapadnog Balkana imaju kandidatski status osim Kosova. Najdalje je odmakla Crna Gora, koja je pregovore otvorila još 2012. i otvorila sva pregovaračka poglavlja, ali je zatvorila samo tri, nijedno u posljednje dvije godine.

Srbija je počela pregovore 2014. a do sada je otvorila samo 18 poglavlja i dva zatvorila. Pregovori su praktički zamrznuti, iako o tome nema formalne odluke.

Sjeverna Makedonija i Albanija otvorile su nakon dugog čekanja pregovore tek 2020., ali do danas nemaju nijedno otvoreno poglavlje.

Bosna i Hercegovina je dobila status kandidataprošle godine i tek treba ispuniti postavljene zahtjeve za početak pregovora.

Izvor: HRT/RTCG

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA