Novi sastanak sa Spajićem: Izmjene Zakona radi softvera, sporni popisivači i rokovi

Premijer Milojko Spajić organizovaće danas u Vladi zajednički sastanak sa predstavnicima opozicije, savjeta manje brojnih naroda, civilnog sektora, Uprave za statistiku, te ministarstava finansija i ljudskih i manjinskih prava na kome će razgovarati o izmjenama Zakona o popisu na osnovu kojih bi bilo moguće uspostavljanje softverskog rješenja za kontrolu unešenih popisnih podataka.

To je Pobjedi potvrdilo više izvora koji su dobili poziv za današnji sastanak, ali i iz Vlade iz koje navode da sastanak predstavlja nastavak dijaloga o popisu, koji je premijer započeo prošle sedmice.

Iz opozicionih partija, koje su ranije najavile bojkot popisa, rečeno je i da su spremni za dogovor, bez opstrukcija, ali i napominju da je osim Zakona o popisu, za uspostavljanje adekvatnog softverskog rješenja, neophodno izmijeniti i Zakon o zaštiti ličnih podataka, ali i postići dogovor o novim popisivačima i novim rokovima.

„Mislim da će morati da se ide sa izmjenama Zakona o popisu i Zakona o zaštiti ličnih podataka, dok ostale uslove možemo riješiti dogovorom kao što je to bio slučaj i 2011. godine. O tome ćemo razgovarati sa Spajićem, jer je ideja da se zaista napravi dogovor, bez opstrukcija“, saopštio je Pobjedi izvor iz vrha opozicije.

Magistarka statistike i izvršna direktorka Juventasa Ivana Vojvodić, koja je takođe dobila poziv za današnji sastanak u Vladi, ističe kako se eventualnim uspostavljanjem softvera otvara ozbiljno pitanje zaštite ličnih podataka građana, s obzirom na to da popisni podaci do sada nijesu bili u online prostoru.

„Postavlja se i pitanje kad će podaci biti dostupni. Svakako ne mogu prije nego se završi unos podataka u bazu. Koliko dugo i koji podaci će biti dostupni? Na koji način će se podacima pristupati? Da li će moći da stiže notifikacija osobi čiji su podaci provjeravani svaki put kad neko pristupi bazi? Ovo su samo neka od mogućih pitanja“, ističe Vojvodić u izjavi za Pobjedu.

Ona kaže i da se lično ne slaže sa donošenjem brzih i nedovoljno promišljenih rješenja.

„Ako se ide na ovo rješenje, onda treba da se izmijeni Zakon o popisu i provjeri postoje li smetnje i u nekim drugim zakonima. Otvara se ozbiljno pitanje zaštite podataka“, zaključila je Vojvodić.

Organizacija zajedničkog sastanka premijera sa predstavnicima opozicije, manjinskih savjeta, civilnog sektora i nadležnih institucija uslijedila je nakon što je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić krajem prošle sedmice najavio da je Vlada spremna da u kratkom roku realizuje izmjene Zakona koje bi napravile prostor za kreiranje softvera sa tri sistema zaštite, pomoću koga će, kako je rekao, svako moći da provjeri da li su njegovi podaci zloupotrijebljeni.

Da će izmjene Zakona o popisu inicirati Vlada, potvrdio je nedavno i predsjednik Skupštine Andrija Mandić navodeći i da će najvažniji zahtjevi opozicije, uključujući i softver baze podataka, biti ispoštovani.

Opozicione partije, međutim, kako je Pobjeda ranije izvještavala, skeptično gledaju na optimizam Vlade da se do 30. novembra, za kada je planiran početak predstojećeg petnaestodnevnog popisa stanovništva, može uspostaviti kvalitetan softver.

Đokaj: Softver napraviti tako da ojača zaštitu ličnih podataka građana
Softver za provjeru popisnih podataka mogao bi da ojača zaštitu ličnih podataka građana ukoliko bi predvidio mogućnost više ključeva zaštite, rekao je za Pobjedu član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj.

„Ti ključevi zaštite podrazumijevaju da, osim matičnog broja koji je u Crnoj Gori prilično kompromitovan, za provjeru padataka koristi broj lične karte, ali i određeni kod koji bi bio jedinstven za svakog građanina ponaosob. Uz sve to, građanin o provjeri podataka koje se odnose na njega mora biti obaviješten SMS porukom ili putem elektronske pošte. Na taj način bi se osiguralo da podacima ne može da pristupi niko osim osobe na koju se ti podaci odnose. To bi bila adekvatna zaštita ličnih podataka prilikom provjere“, smatra Đokaj.

On objašnjava i da Vlada, ukoliko već ulazi u izmjene Zakona o popisu, taj akt treba da „ojača“ i odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka i to po primjeru zemalja regiona.

„Zakon o popisu treba da bude usaglašen sa važećim propisima iz oblasti zaštite ličnih podataka i te izmjene treba dostaviti i Agenciji na mišljenje“, ističe Đokaj.

foto:gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA