Novaković Đurović: Očekujem da će Brisel prepoznati rezultate, pravosuđe ostaje problem

Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova, ministarka Ana Novaković Đurović izrazila je očekivanje da će oktobarski Izvještaj za Crnu Goru prepoznati rezultate koji su ostvareni u prethodnom periodu, posebno u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Oni su naglašeni u posljednjem non-pejperu za poglavlja 23 i 24 i vjerujem da će u Izvještaju imati svoju validaciju. U pitanju su istorijske akcije na polju suzbijanja korupcije na visokom nivou, oslobađanja sistema od sprega s kriminalom, rekordnih zapljena duvanskih proizvoda i droge, nelegalne eksploatacije šljunka itd. Uspostavljen je toliko godina traženi track record u ovoj oblasti i vlada je u tom dijelu pokazala odlučnost i spremnost da isporuči rezultate”, rekla je ona za “Vijesti”.

Taj proces je dobio svoj zamah, dodaje, i od ključne je važnosti za Crnu Goru da ne bude zaustavljen – posebno oslobađanje države od svih vidova mafije.

“To je preduslov za nezavisne, profesionalne i efikasne institucije i ekonomski oporavak”, kaže.

Ministarka navodi da Vlada, čiji je ona dio, vodi stoprocentno usaglašenu spoljnu politiku sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

“Vlada je potpisala tri sporazuma iz Berlinskog procesa i svakom odlukom potvrdila svoj ključni spoljnopolitički prioritet, a to je članstvo u EU. Naša pregovaračka struktura, promijenjena zbog zahtjeva nove metodologije, je zaokružena i funkcionalna. Napredak je ostvaren i u drugim oblastima, posebno u ekonomiji. Crna Gora ima najbolje pokazatelje kretanja inflacije u regionu, približne kretanjima u EU; javni dug na 60 odsto, prosječna plata 797 eura. Zbog neispunjavanja političkih kriterijuma mnogi rezultati Vlade, kojih ima u različitim oblastima, ostaju u sjeni nedostatka političkog konsenzusa u vezi s imenovanjima u pravosuđu”, kaže ministarka.

Glavni zadatak, dodaje, ostaju politički kriterijumi, prije svega upravo imenovanja u pravosuđu, koja će omogućiti dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24. “To će izgledno biti posebno naglašeno u Izvještaju”, navela je.

Komentarišući različite izjave zvaničnika EU, Novaković Đurović podsjeća da je politika proširenja godinama u krizi i nedostatku konsenzusa u samoj EU u vezi sa daljim pravcima djelovanja.

“Istina, ona se u posljednje vrijeme oživljava, najprije zbog Ukrajine. Poruke da je Zapadni Balkan dio EU više nisu dovoljne. Smatram da EU mora izaći s jasnom vizijom u kom vremenskom okviru je spremna za proširenje. Odgovor na ovo pitanje biće i finansijski okvir 2027. godine, odnosno budžet. Ako se EU zaista odluči za prijem novih članica, stavka proširenja će se naći u budžetu. Do tada, Crna Gora ima i vremena i mogućnosti da sprovede tražene reforme. Vjerujem da će u tome uspjeti, i da svi politički subjekti moraju biti svjesni ove mogućnosti koja je pred nama”, rekla je.

Zvaničnica Vlade kaže da sa sprovedenim internim reformama i jasnom odlukom Unije da je spremna za nove članice, Crna Gora je, bez dileme, sljedeća članica EU sa Zapadnog Balkana.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA