Nova vlada na pomolu, Mandić na čelu Parlamenta

Četiri mjeseca od parlamentarnih izbora i dva nakon što je Milojko Spajić dobio mandat da sastavi 44. Vladu, konačno se naziru obrisi nove izvršne vlasti. Načelno su usaglašena dva sporazuma o političkim principima i podjeli resora.

„Principi djelovanja biće definisani u koalicionom sporazumu, gdje smo vidjeli nacrt u kome se kaže da će to biti vlada koja će težiti evropskim vrijednostima i integracijama i koliko sam razumio, neće se preispitivati dosadašnje odluke, koje je Crna Gora kao država donijela“, saopštio je Nikola Marković.

Mandatar Spajić je, nakon neuspjelog pokušaja da većinu obezbjedi bez DPS-a, koalicije „Zabudućnost Crne Gore“ i URE, restartovao pregovore, a nova podjela karata predviđa Andriju Mandića za šefa parlamenta.

Iz DPS-a poručuju da se time dobija antievropska vlast.

„To je, naravno, i uvod u potpuno urušavanje nezavisne Crne Gore, a zajedno i sa njihovim koalicionim partnerima, uvod u potpuni finansijski slom Crne Gore“, smatra Jevto Eraković iz DPS-a.

Od momenta vraćanja koalicije Za budućnost Crne Gore u pregovore, dio manjinskih partija isključio se iz cijelog procesa. Nosilac liste Albanski forum odluku o učešću u vlasti donijeće sjutra.

Marković poručuje da bi manjinske partije trebalo, bez pritisaka, pustiti da odluče šta je najbolje za njih

„Prozivati bilo koga, a posebno lidere manjinskih partija što će Andrija Mandić biti vjerovatno predsjednik Skupštine, u najmanju ruku je licemjerno, posebno ako znamo da je gospodin Milo Đukanović i nedavno, u direktnom sučeljavanju sa Mandićem, kazao da je za njega DF poželjan partner“, smatra Marković.

Iz DPS-a, s druge strane, navode da ovu koaliciju nikad nisu prepoznavali kao partnera.

„Ono što mi, kao partija koja voli svoju državu, poštuje demokratske principe, jeste naš odnos prema koaliciji koja ima 14 odsto pristalica u Crnoj Gori, dakle, mi moramo imati jasan odnos prema ljudima koji glasaju tu politiku, naravno da ne želimo bilo kakvo zaoštravanje odnosa u Crnoj Gori“, rekao je Eraković.

Sjednica parlamenta, na kojoj će se birati novo rukovodstvo i konstituisati nova parlamentarna većina, prema saznanjima Televizije Crne Gore, mogla bi biti održana naredne sedmice.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA