Nova kriza lokalne vlasti u Andrijevici

Odbornik NSD u Skupštini opštine Andrijevica Mijomir Dragović podnio je sa opozicionim odbornicima Demokratske partije socijalista u ovom gradu inicijativu za smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP). Predsjednik OO NSD Veselin Raketić odbacio je u izjavi za naš portal bilo kakvo dovođenje u vezu sa inicijativom za smjenu predsjednika opštine.

Raketić kaže da nemaju nikakve veze s ovom inicijativom.

“Ni ja kao predsjednik, niti odbor na čijem sam čelu, nema ni ništa sa ovom inicijativom”, tvrdi Raketić.

On je optužio Socijalističku narodu partiju za kupovinu glasača kada je on smijenjen sa mjesta potpredsjednika opstine glasovima odbornika SNP i DPS.

Dragović je u obrazloženju, u koje je Portal RTCG imao uvid, naveo da se na ovaj potez odlučio zbog toga što predsjednik opštine nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana razvoja, druge razvojne planove, programe i strateška dokumenta od državnog značaja, kao i da nije podnio u zakonskom roku Skupštini izvještaj o svom radu i radu organa lokalne uprave i službi.

Pored Dragovića, inicijativu je potpisalo još četrnaest odbornika DPS i jedan SD, što je ukupno šesnaest. Lokalni parlament u Andrijevici broji 31 odbornika. Iz SNP u Andrijevici tvrde da se radi o političkoj korupciji. 

“Konstatacije koje su navedene u predlogu za razrješenje Željka Ćulafića sa mjesta predsjednika opštine Andrijevica od strane odbornika DPS-a- i odbornika Nove srpske demokratije Mijomira Dragovića ne odgovaraju istini i stvarnom i činjeničnom stanju. Radna verzija Strateškog plan razvoja opštine Andrijevica za naredni period je završena i ubrzo ide na javnu rasprav i dalje na konačno usvajanje. Razlog kašnjenja donošenja ovog Plana ogleda se u činjenici da radna grupa nije mogla, zbog niza otežavajućih okolnosti,  da na vrijeme prikupi određene nove podatke, važne za ovaj strateški dokument”, kažu iz Socijalističe narodne partije. 

Oni su dodaju i da su pojedine opštine na snagu stavile stare planove, uz obrazloženje da je neophodno da se sačeka popis stanovništva, pa da se tek onda pristupi izradi ovog dokumenta.

“Takođe Izvještaj o radu predsjednika Opštine je sačinjen na vrijeme i on se nalazi u skupštinskoj procedure. Podnošenje predloga o razrješenju Željka Ćulafića, iz redova SNP-a, sa pozicije predsjednika opštine ogleda se u osnovanoj sumnji da je u pitanju politička korupcija između DPS-a i pojedinih odbornika i čelnika OO Nove srpske demokratije koji žele zajedno da formiraju novu skupštinsku većinu, i tako, izigravajući volju naroda, preuzmu vršenje lokalne vlasti u Andrijevici”, tvrde u SNP.

Predlog razrješenja Predlog razrješenja (Foto: RTCG)

Oni su dodaju da “takav scenari odavno priprema predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Vesko Raketić zajedno sa čelnicima andrijevičkog DPS-a”. 

“Podsjećamo da zahvaljujući ponašanju Raketića i njegovih istomišljenika vlast u Andrijevici u dužem periodu funkcioniše otežano i to na štetu građana. Takođe, podsjećamo da je, zahvaljujući političkoj korupciji, DPS 2012. godine nasilno preuzeo vlast u Andrijevici. Napominjemo, zbog javnosti,  da u ovoj političkoj smijuriji, neprimjernoj civilizovanim ljudima,  učestvuje samo jedan odbornik Nove srpske demokratije, i njegovi mentori koji ga nagovaraju na nečasne radnje. To su ljudi koji se čitavo vrijeme bore samo za svoje lične interese”, kažu u ovoj partiji. 

Iz andrijevičkog SNP-a su uputili poziv vrhu Nove srpske demokratije da “konačno preispita ponašanje partijskih čelnika u Andrijevici i spriječi njihove ovako nečasne radnje”. “Takođe, pozivamo nadležne državne organe da preispitaju o kakvim se ovdje koruptivnim radnjama radi i po hitnom postupku procesuiraju njihove aktere, a sve u cilju poštovanja zakona i volje građana” – kažu u SNP Andrijevica. 

Iz te partije su dodali kako “narod Vasojevića koji je izvojevao istorijsku pobjedu nad bivšim režimom 2020. godine sve ovo neće gledati skrštenih ruku i da će spriječiti da DPS, mimo ponovne provjere volje birača dođe na vlast”.

Na ovaj način se lokalna vlast u Andrijevici, koju od avgusta 2020. godine čini koalicija SNP, NSD i Demokrate, za kratko vrijeme po treći put našla u ozbiljnoj krizi.Vlast se u Andrijevici, zapravo, nalazi “na klackalici” od samog starta zbog toga što je razlika između vladaću većine i opozicione Demokratske partije socijalista samo u jednom odborniku, a tu situaciju stalno po neki od odbornika koristi za razna uslovljavanja i ucjene.

Prije samo nekoliko dana odbornik Bogdan Mijović, koji je bio iz redova Demokrata, najavio je da istupa iz te partije i da će nastaviti da djeluje samostalno, a istog dana su Demokrate saopštile da su Mijovića ranije isključili iz stranke.

Da u lokalnom parlemetnu u Andrijevici nešto ne funkcioniše kako treba i da dolazi do „kuršlusa“ postalo je evidentno prošle godine, od kada su počela često da se otkazuju zasijedanja SO zbog nedostatka kvoruma. Čim bi iz klupa vladajuće koalicije neko izostao sa sjednice, a to je najčešće bio odbornik  Bogdan Mijović, odbornici DPS su se odmah povlačili, čime je parlament ostajao bez kvoruma za rad.

Prošlu godinu u političkom životu u ovom gradu obilježio je i sukob predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP) i Veska Raketića (NSD), koja su završena smjenom Raketića sa mjesta potpredsjednika opštine. Demokratska partija socijalsita koristi ovu priliku da preuzme lokalnu vlast u Andrijevici, ali čak i da u tome uspije, to može biti samo na kratak rok.

Potpisi Potpisi (Foto: RTCG)

Ako se nešto ne promijeni, sasvim je izvjesno da će u ovoj malenoj i siromašnoj varošici, gdje su fotelje izgleda važnije od standarda  i života običnih građana, biti vanrednih lokalnih izbora.

Sasvim je izvjesno da na tim lokalnim izborima DPS nema šta da traži, ali je izvjesno i da će lokalna politička scena biti drugačija sa pojavom nove političke snage, Pokreta Evropa sad. Na upravo držanim parlamentarnim izborima Evropa sad imala je najviše glasova – 594 i to je sada najjača snaga na lokalnoj sceni i u Andrijevici, DPS je imao 558, SNP 525, DF 452, a Demokrate 157.

Prema rezultatima državnih izbora još je jedino Vladimir Leposavić u Andrijevici imao preko stotinu glasova, što bi bilo dovoljno za jedno odborničko mjesto.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA