Nova birališta dobijaju Siti kvart, Zabjelo i Konik

Četiri nova biračka mjesta za lokalne izbore 29. septembra u Podgorici biće otvorena u Siti kvartu, Zabjelu i na Koniku.

To je za „Dan“ nakon sjednice Izborne komisije Glavnog grada saopštio Vladimir Filipović, predsjednik. On je kazao da su od Ministarstva unutrašnjih poslova dobili informaciju da se na određenim mjestima povećao broj birača, što znači da je prešao 1.000, te da moraju otvoriti četiri nova biračka mjesta. Sada će ih umjesto dosadašnjih 208 biti 212.

– Razmatrali smo mogućnosi koja bi to nova biračka mjesta bila zbog povećanog broja birača. Povećan broj birača je u Siti kvartu, Zabjelu i Koniku. U Siti kvartu konkretno je to biračko mjesto Studentski centar. Razmotrićemo da li na postojećim ako bude bilo prostora otvorimo novo ili ćemo morati tražiti neke privatne objekte. Što se tiče Zabjela to je biračko mjesto u OŠ „Vuk Karadžić“, i imaćemo novo mjesto u školi na Koniku. Posjetićemo prostorije škola da vidimo da li ispunjavaju uslove. Moramo voditi račna zbog lica sa invaliditetom da li su to odgovarajuće prostorije – rekao je Filipović.

image

On je istakao da su za sada planirana četiri nova biračka mjesta, ali će sačekati konačan spisak od MUP-a da bi konkretno znali koliko će tačno ljudi imati pravo glasa. Filipović kaže da imaju rok 20 dana prije održavanja izbora da zaključe predlog biračkih mjesta.

– S obzirom na to da je ovo prva sjednica Izborne komisije kojom predsjedavam razmatrali smo tehnička pitanja, odnosno utvrđivanje troškovnika za vanredne lokalne izbore. Kako su u pitanju vanredni lokalni izbori budžetom Glavnog grada nijesu predviđena sredstva, te smo razmatrali koja su nam to sredstva neophodna za nesmetao odvijanje izbornog procesa. Nijesmo u konačnom definisali koja su to sredstva koja su nam neophodna. Uradićemo popis svog materijala koji imamo, pa ćemo se onda dogovoriti koji je to iznos u pitanju. Moramo vidjeti šta nam je od materijala potrebno, a tu mislim na kutije, paravane… – kaže Filipović.

Filipović navodi da će tokom sledeće sedmice sa kolegama dogovoriti kada će početi obilazak biračkih mjesta.

– Pošto je vrijeme odmora sa kolegama ću u toku sledeće sedmice dogovoriti i početi obilazak biračkih mjesta. Moramo vidjeti da li ispunjavaju uslove i šta je neopodno uraditi da bi ih osposobili za izbore – istakao je Filipović.

foto: M. Vujisić/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA