Ništa od zajedničkog nastupa, vrijeme za nove izazove

Demokratski front, kako sada stvari stoje, prestaje da postoji, a na parlamentarnim izborima 11. juna nastupiće zajedno Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), dok na listi neće biti Pokreta za promjene (PzP). Nakon sjednice Predsjedništva danas PzP će potvrditi da nastupa samostalno, saopšteno je portalu RTCG.

Razloge zašto je konkretno došlo do ovakvog raspleta događaja saopštiće dosadašnji lideri ovog saveza na konferenciji za medije koja će biti održana danas tačno u podne u parlamentu. 

Demokratski front je politička koalicija zvanično osnovana u julu 2012. godine, od Nove srpske demokratije na čelu sa Andrijom Mandićem, Pokreta za promjene na čelu sa Nebojšom Medojevićem i grupacije dotadašnjih funkcionera SNP-a koje su predvodili Milan Knežević i Predrag Bulatović. Knežević će potom biti izabran za predsjednika Demokratske narodne partije, koja će postati koalicioni partner u DF-u.

U stvaranju Demokratskog fronta učestvovale su i nestranačke ličnosti, među kojima je bio i Miodrag Lekić, koji je izabran za prvog predsjednika DF-a, s tim da će ga napustiti 2015. godine. 

Ovoj koaliciji su vremenom pristupile i neke druge stranke, društvene organizacije i istaknuti pojedinci, a kasnije je došlo i do istupanja pojedinih članica iz DF-a, tako da se sastav koalicije u više navrata mijenjao, ali ključni činioci su ostali.

No, Medojević je juče potvrdio da će Pokret za promjene samostalno izaći na izbore 11. juna. 

„Demokratski front je odradio veliki posao na crnogorskoj političkoj sceni, ali je postao format koji nije pogodan za reforme. Počeli smo da smetamo jedni drugima“, rekao je Medojević za „Sputnjik“.

DF je postigao sasvim dobar rezultat kada se pojavio prvi put na parlamentarnim izborima 2012. godine, dobili su 20 mandata. Ostaće posebno zapamćena serija protesta 2015. godine u Podgorici koje su organizovali, pod sloganom „Sloboda traži ljude“, a posebno veliki protest 24. oktobra te godine ispred državnog parlamenta.  

Dobar rezultat kao koalicija ostvarili su i na parlamentarnim izborima 2016. godine, a 2020. godine kao stub saveza „Za budućnost Crne Gore“ ključno doprinijeli da nakon skoro tri decenije vlast u zemlji bude smijenjena. 

U novoj političkoj stvarnosti u Crnoj Gori, očigledno, vrijeme je za nove izazove. 

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA