Nišić: Srpski mini Šengen” ima za cilj da destabilizuje region

Namjera pojedinih aktera političkog života u Srbiji da kroz iniciranje ukidanja granica stvori tzv. organizaciju „srpski mini Šengen“ između Srbije, entiteta Republika Srpska i Crne Gore, predstavlja direktno ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore od strane zvaničnika te zemlje, ocijenila je direktorica Socijaldemokrata Irma Nišić.

„Ova inicijativa iako potiče od marginalnog političkog faktora, predstavlja konstantu miješanja zvanične Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore i ne bi trebalo da prođe nezapaženo  jer je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i principima dobrosusjedskih odnosa“, kazala je Nišić.

Ona je pozvala odlazeći Vladu, a posebno ministra vanjskih poslova u tehničkom mandatu da napravi pauzu u ispunjavanju dječačkih snova i mladalačkih želja i da jasno istakne svoj osuđujući stav po ovom pitanju jer nedostatak njihove reakcije predstavlja neodgovornost i nastavak nepoštovanja prema suverenitetu Crne Gore.

„Ovakva inicijativa ima potencijal da destabilizuje region i naruši odnose između država. Umjesto što se pokušavaju stvoriti nove granice, treba raditi na unapređenju postojećih odnosa na osnovu principa ravnopravnosti i poštovanja suvereniteta svake države“, naglasila je ona.

Poručila je da Crna Gora zasigurno neće dozvoliti da joj se nametnu odluke koje nisu u skladu sa njenim interesima.

„Stoga, pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi ovakvu inicijativu i da se založi za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države u regionu, uključujući i Crnu Goru“, zaključila je Nišić.

izvor:Dnevno

foto:SD

NIKŠIĆ PROGNOZA