„Nijesmo iznenađeni sramnim glasanjem predstavnika crnogorske vlasti, iznenađenje će biti izostanak odgovornosti“

Povodom nepravedno, antiistorijski i anticivilizacijski, i protivpravno, proglašene Rezolucije o Srebrenici, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, izražava ogorčenje i protest. Naročito ogorčenje izražavamo u vezi sa glasenjem zvaničnih predstavnika Crne Gore. Glasajući za rezoluciju o Srebrenici, predstavnici Crne Gore na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasali su u ime sile vlasti, čiju su moć prisvojili, ali i protiv Crne Gore, njene istorijske samosvijesti i srpskog naroda, protiv većinskog javnog mnjenja i volje njenih građana, protiv mišljenja njene Crkve i protiv činjeničke istine, naveli su iz Matice srpske.

Kako navode, ovim nečasnim i zlonamjernim činom predstavnici Vlade Crne Gore – naočigled stranog svijeta i domaćeg istorijskog svjedočenja – okrenula se protiv sopstvene zemlje i građana, protiv srpskog naroda u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori.

„Ovakva odluke donesena je pod uticajem podnosilaca bestidne rezolucije Njemačke i njenih kosponzora koji su bili i ostali nekažnjeni počinioci genocida nad Srbima i drugim narodima. Sva brutalnost tog ignorantskog i oholog odnosa nedvosmisleno je iskazana činom glasanja u Ujedinjenim nacijama koji je sa jednakom brutalnošću „opravdavan“ izgovorom da je rezolucija „dobra za srpski narod i pomirenje”, baš kao što su nas zapadni partneri ove vlasti uvjeravali da nas bombarduju „za naše dobro“, i baš kao što nas je uvjeravala trodecenijska ideološka prethodnica ove vlasti da je privatna država bolja od države, kao res publica („javna stvar“), da je nepostojeći „službeni jezik“ napredniji od srpskog, da je Srbija bez Kosova i Metohije „bolji komšija“ i da je Srbija „strana zemlja“. Nakon svega, nijesmo iznenađeni sramnim glasanjem predstavnika crnogorske vlasti na Ist Riveru, iznenađenje će biti izostanak odgovornosti njenih nosilaca pred narodom i građanima“, dodali su oni.

foto: Matica srpska

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA