„Negativan Izvještaj EK o napretku značio bi da gubimo i simulirani status regionalne ‘zvijezde’ u pregovorima“

Crna Gora, nažalost, može dobiti samo negativan Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku, što je i očekivan nastavak kontinuiranih ocjena evropskih zvaničnika i institucija tokom čitave godine, ocijenila je za Dnevno.me saradnica na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) Milica Zindović.

Otežavajuća okolnost, dodatno, bila je to što se proces formiranja 44. Vlade odužio, a prema riječima Zindović, osim što smo vidjeli da evropske integracije nisu bile na agendi odlazeće Vlade, čini se da nijesu visoko pozicionirane ni na agendi dolazeće Vlade.

“Bilo bi veoma loše ako bi se trend neposvećenosti procesu pregovora sa EU, kojem smo svjedočili kroz rad Vlade Dritana Abazovića, a što je našoj poziciji nanijelo ogromnu štetu, nastavilo i sa novim strukturama. Podsjetiću da je Vlada u tehničkom mandatu, koja na taj način funkcioniše nepristojno dugo, jednako nepristojno zanemarila evropeizaciju Crne Gore, i ne samo da je obesmislila značaj ovog procesa, već je i ona bila ta zbog koje su se te negativne ocjene samo nizale i vremenom postajale sve eksplicitnije po svojoj prirodi”, kaže Zindović za Dnevno.

Ističe da je odgovornost na novoj Vladi i novom sazivu Skupštine ogromna, kao i na svim akterima koji se nominalno zalažu za evropske vrijednosti da, kako kaže, prestanu sa manipulisanjem i demonstriraju istinsku posvećenost i ozbiljnost u vođenju evropskih pregovora.

Najnegativnije ocjene biće za poglavlja 23 i 24

Naša sagovornica ističe da je nakon punih 11 godina, koliko traju pregovori Crne Gore, svima postalo jasno koja nam strukturalna i idejna rješenja ne odgovaraju, a koja mogu poslužiti kao osnova za nadgradnju i crtati dobar pravac djelovanja.

Poručuje da Crna Gora, između ostalog, mora konačno osposobiti pregovaračku strukturu koja će funkcionisati uprkos promjenama vlasti, kako bi se izbjegla dalja regresija.

Na pitanje na šta će ovogodišnji izvještaj biti fokusiran, naša sagovornica vjeruje da ćemo najnegativnije ocjene dobiti u dijelu poglavlja 23 i 24.

“Vjerujem da, čak ni polazne ocjene neće biti dobre po Crnu Goru, u dijelu aktuelne društveno-političke situacije, nefunkcionisanja institucija i izražene polarizacije u zemlji, ali ćemo najnegativnije ocjene, očekivano, dobiti u dijelu poglavlja 23 i 24, koji jesu alfa i omega cjelokupnog procesa pregovora, a u kojima tapkamo u mjestu. Pored kritičnih naimenovanja u pravosuđu, nema suštinskog pomaka ni u blizu 90 mjerila, jer je za to bila potrebna efektivna politička volja, posvećenost i ozbiljnost, a sve je to izostalo. Dalje, brojna su i druga kritična poglavlja, poput recimo poglavlja 27 – zaštite životne sredine, itd”, navodi Zindović.

Takvi razgovori, sa ‘evropske strane dvorišta’ o revitalizaciji procesa postaju sve učestaliji sa novim planovima i idejama, ali činjenica je, smatra Zindović, da nas neće niko prigrliti niti ’vući za rukav’ ako sami ne iskristališemo svoje prioritete i pokažemo inicijativu, volju i posvećenost.

Pomaci ostali u sjenci nerada i nemjerljivih učinaka u drugim oblastima

Zindović ne spori da je Crna Gora napravila pomak u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali ističe da je problem nedostatak pravnog epiloga svih tih slučajeva hapšenja u smislu pravnosnažnih presuda, pa je i taj napredak ograničen.

“Napravljeni su i određeni pomaci u dijelu međunarodne policijske saradnje, borbe protiv pranja novca, prevencije korupcije i tako dalje, ali je sve to ostalo u sjenci nerada i nemjerljivih učinaka u drugim oblastima, kao i nezakonite smjene direktora Uprave policije i činjenice da je sadašnji v.d. direktora na toj poziciji nezakonito”, smatra Zindović.

Lobiranje Milatovića o odgađanju moralo je biti manje javno

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da će tražiti od Evropske komisije da odgodi donošenje izvještaja za Crnu Goru, Zindović poručuje da je njegov apel ostao bez efekta, jer će, kako sada stvari stoje, biti objavljen u oktobru.

“Naravno, sve i da je došlo potencijalno do tog odgađanje, to bi se odnosilo na čitav paket izvještaja, a ne samo na Crnu Goru. Moguće je da bi to odgađanje moglo malo poboljšati sliku, ukoliko bi se u međuvremenu radilo na generisanju većine za pravosudna imenovanja, ali lobiranje je moralo onda biti manje javno uz prateću akciju i u zemlji, a to nije tako izvedeno”, smatra naša sagovornica.

Vjeruje i da će izvještaj koji ćemo dobiti biti ogledalo situacije, te da je na nama da sa takvim ocjenama izađemo na kraj.

“Na novim vlastima je da što prije pokušaju da poboljšaju našu poziciju i učine sve kako bi svaki sljedeći izvještaj dočekali u nešto pozitivnijoj klimi. Na kraju krajeva, gdje god postoji prostor za minus, jednako tako postoji ogroman prostor i za plus i napredak, a kojim ćemo pravcem krenuti i ko će upravljati tim kormilom, zavisiće od onih koji su u prilici da nam crtaju taj put”, zaključuje Zindović za Dnevno.me.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA