Nefju: Značajni koraci Crne Gore u pristupanju EU

Napori koje je Crna Gora uložila u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i borbi protiv korupcije značajni, ali tek predstoje brojne reforme i aktivnosti, rekao je koordinator američkog Stejt Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju.

Nefju, koji je prošle nedelje u boravio u Crnoj Gori, rekao je u intervjuu za Glas Amerike, da brine zbog nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i da je izazov i partijsko zapošljavanje.

On je istakao je međutim da su mu predstavnici crnogorske vlade prenijeli da su riješeni da se pozabave tim pitanjima.

Nefju je poručio i da vjeruje da su sankcije efikasna strategija američke administracije za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je do sada preduzela značajne korake.

“Ostvarila je značajna dostignuća i Crnogorci bi trebalo bi da bude ponosni na sav rad uložen u borbu protiv korupcije i sve napore u procesu pristupanja EU. To je veoma značajno”, naveo je Nefju.

On je dodao da je ono što je postignuto tek početak širokog niza aktivnosti, reformi i posla koji treba obaviti.

“I to nije pitanje koje se tiče samo Crne Gore, već i svake zemlje u regionu i svijetu, a to je da je broj reformi i aktivnosti koje i dalje treba preduzeti je ogroman, jer korupmirani akteri uvijek pokušavaju da pronađu nove slabosti. Zbog toga se napori i rad moraju nastaviti”, poručuo je Nefju.

On je rekao da je vide opasnost od ranjivosti na aktere koji pokušavaju da koriste korupciju kao oružje.

“Rizike koji se tiču toga da li tužioci mogu da gone svoje slučajeve, da li je očuvana nezavisnost pravosuđa. Vidimo i mnogo rizika kada je riječ o tome da građani ne vide da se postiže napredak i da se mora više uraditi”, naveo je Nefju.

On je kazao da je od predstavnika vlade, i od aktera iz civilnog društva i drugih čuo da postoji istinska riješenost da se direktno rešavaju ti izazovi.

Nefju je istakao da će uvijek biti kritika kada je riječ o toj oblasti, “da vidimo hapšenja, krivična gonjenja ali ne i presude i da je za njih potrebno dugo vremena”.

“I riječ je o stvarnim primjedbama. Mi radimo što možemo da podržimo Crnu Goru. I mislim da Crna Gora razmatra ulaganja u pobošljanje efikasnosti pravosudnog procesa…Vidimo da treba uložiti još napora da se potencijalno poveća efikasnost pravosudnog sistema”, kazao je Nefju..

Na pitanje ima i primjedbi u pogledu nezavisnosti i političkog uticaja na pravosuđe u Crnoj Gori, da li ih i to zabrinjava, Nefju je odgovorio brinu zbog nezavisnosti pravosuđa širom svijeta.

On je kazao da je to pitanje koje su svakako pokrenule organizacije iz civilnog društva i da je riječ o nečem što smatram prilično ozbiljnim.

“I kada sam razgovarao sa vladom, vidio sam stvarnu riješenost da se osigura održavanje nezavisnosti pravosudnih institucija. Nadam se i svakako bi proces pristupanja Evropskoj uniji trebalo da osigura da se to nastavi”, poručio je Nefju.

foto: Vlada CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA