„Nedvosmisleno posvećeni očuvanju demokratskih vrijednosti i savezništva“

Poslanica Demokratske partije socijalista, Drita Llolla boravila je tokom prethodne nedjelje na Parlamentarnom obavještajno–bezbjednosnom forumu (Parliamentary Security – Intelligence Forum) u Vašingtonu.

Cilj foruma je, kako je saopšteno iz DPS-a, upoznavanje i pronalaženje rješenja u vezi sa trenutnim prijetnjama po globalnu bezbjednost: finansiranja terorizma, sajber bezbjednosti, predatorskih stranih investicija, razmjene obavještajnih podataka, zloupotrebe novih tehnologija i drugih relevantnih tema.

“Forum je bila dobra prilika da razmjenjujemo mišljenje sa američkim kongresmenima i senatorima, kao i sa parlamentarcima država saveznica, o opasnostima po nacionalnu i globalnu bezbjednost, a u svjetlu ratova i zaoštrenih sukoba. S obzirom na to da dolazim iz Crne Gore i da sam predstavnica DPS-a, događaj je bio prilika da još jednom afirmišemo našu nedvosmislenu posvećenost očuvanju demokratskih vrijednosti i savezništva kao zemlja članica NATO-a”, istakla je poslanica Llolla.

Forum je okupio američke senatore i kongresmene, kao i poslanike šezdeset zemalja svijeta. Pored kongresmena i predsjedavajućeg, Roberta Pittengera, na forumu su govorili senatori James Lankford iz Oklahome, Tom Tillis iz Sjeverne Karoline, Roger Marshall iz Kanzasa, Marko Rubio iz Floride, Eric Swalwell iz Kalifornije, kongresmeni Andy Barr iz Kentakija, Burgess Owens iz Jute i Jay Obernolte iz Kalifornije.

Forumu su prisustvovali i univerzitetski profesori, članovi “think tank” organizacija i preduzetnici.

„Kao glavne poruke koje su proistekle istaknuto je da su Zapad, NATO i liberalna demokratija u sukobu sa Kinom, Rusijom i Iranom, kao i da se pored fizičkih sukoba demokratski svijet danas suočava sa novom, unaprijeđenom prirodom konflikta koji obuhvata sajber i medijski prostor, kao i ekonomiju kroz uticaj na bankarske sisteme i nelegalno finansiranje“, saopšteno je iz DPS-a.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA