Nebojša Domazetović najbliži kandidaturi za predsjednika SO Zeta

Parlament je ostao bez predsjednika nakon što je 25. avgusta, glasovima odbornika koalicije „Za budućnost Zete“ i nezavisnog odbornika Nikole Rajovića, smijenjen Luka Krstović iz redova Demokrata. Time je i zvanično prestala da postoji koalicija formirana nakon lokalnih izbora održanih 23. oktoba prošle godine.

Da je sjednica zakazana za 22. septembar za „Dan“ je potvrdio Vesko Rašović, šef kluba odbornika DNP-a.

–Sjednica SO Zeta zakazana za 22. septembar, po hitnom postupku, sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je izbor predsjednika Skupštine. Predsjednika Skupštine predložiće 15 odbornika koalicije „Za budućnost Zete“ koju čine odbornici odbornici DNP-a, Nove srpske demorkatije, Prave Crne Gore i PzP-a – rekao je Rašović.

Rašović navodi da ne očekuje da će se odbornici Demokrata pojaviti na sjednici 22. septembra. On navodi da skupština nije u blokadi iako je Mihailo Asanović, predsjednik Opštine Zeta, osnovao Javno komunalno preduzeće Zeta pozivajući se na zakonske odredbe koje tretiraju nefunkcionisanje skupštine.

– Skupština nije u blokadi, mi smo održali sve sjednice. Predsjednik Opštine nije požurio da formira preduzeće već je morao to da uradi pošto na ovoj sjednici ono ne bi moglo biti urađeno. Da to nije uradio moralo bi se čekati još mjesec dana. Asanović nije prekršio nijedan zakon. Za deset dana biramo predsjednika Skupštine. Kada se podnese inicijativa on ima rok od deset dana da zakaže sjednicu i plus 15 dana da se ona održi. Nije prekršen zakon, niko nije oštećem preduzeće je osnovano za dobrobit građana Zete– rekao je Asanović.

Izborom predsjednika Skupštine, kako navodi Rašović, demokratija će zamijeniti autokratiju.

–Sada nastupa demokratija jer ne može neko da se ponaša kako se ponašao do sada, da zakazuje sjednice kada njemu odgovara, po pravilima koji njemu odgovaraju, a pri tome ne poštuje ni statut i poslovnik. Po meni, sada nastupa demokratija – poručio je Rašović.

Odbornik Demokrata Novica Pejović, koji je nakon razrešenja Luke Krstovića, podnio ostavku na funckiju popredsjednika SO Zeta, saopštio je da ostaju pri ranijem stavu da će odbornici ove partije dolaziti na skupštinska zasijedanja ali da neće učestvovati u izglasavanju odluka.

– Još uvijek nije stigao materijal za sjednicu pa samim tim i nemamo preciznu informaciju o njoj i datumu njenog održavanja. Svakako će odbornici Demokrata izvršavati svoje obaveze propisane Poslovnikom, za razliku od nekih drugih, i dolaziti na skupštinska zasijedanja. Isto tako ostajemo pri stavu da nećemo učestvovati u izglasavanju odluka koje nemaju nikakav pravni značaj nakon nezakonite smjene predsjednika Skupštine Luke Krstovića, što ćemo uskoro i dokazati pred nadležnim institucijama – poručio je Pejović.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA