„Nakon dobijanja IBAR-a razmisliti o vetingu“

Naša država bi u srijedu, na međuvladinoj konferenciji u Briselu, trebalo da dobije pozitivan IBAR, odnosno izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Put ka IBAR-u utabao je Crnogorski parlament, usvojivši set zakona ključnih za dobijanje zelenog svijetla Evropske unije. Iz nevladinog sektora pozdravljaju angažovanost Vlade i Skupštine, ali ističu da tek slijede institucionalni ispiti, jer se moraju postići i konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Polako prolazi vrijeme IBAR euforije i dolazi vrijeme da političke elite ispune obećanje koje su dali u usvajanju cijelog seta zakona. Konkretni koraci podrazumijevju izmjene aktuelnih zakonskih rješenja kako bi se stvorili uslovi za suštinsku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kaže Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Ćupić poručuje da suštinskih reformi nema bez snažnih i nezavisnih institucija.

„Koje moraju da iznesu cijeli posao i da stvore ambijent u kojem će svaki građanin imati osjećaj da zakon važi jednako za sve. Nema vremena za gubljenje, mora se prionuti na posao i marljivo raditi kako bi rezultati bili što prije vidljivi“, ističe Ćupić.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu zalaže se za veting u pravosuđu jer je, kako ocjenjuje, u toj oblasti situacija najkritičnija.

„Svi mi znamo koliko je trulo u sudstvu i tužilaštvu i svi mi znamo i svedoci smo toga da većina sadašnjih sudija i tužilaca prosto ne može isporučiti ozbiljne rezultate koji se od nas očekuju u tom nekom narednom periodu“, kaže ona.

Mrdović ipak ne vjeruje da u našoj zemlji ima političke volje da se sprovede veting.

„Mi vidimo da nema dovoljno političke volje i kroz IBAR zakone koji su dostavljeni parlamentu, čitav set zakona iz pravosudne oblasti i medijske oblasti je vrlo kritikovan u javnosti“, istakla je ona.

Sagovornici Radija Crne Gore zaključuju da opipljivi rezultati ne smiju izostati, inače ćemo propustiti dobru priliku da se priključimo evropskoj porodici.

Foto: Gov.me/arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA