(VIDEO) Milatović predložio Spajića za mandatara

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, nakon završenih konsultacija sa predstavnicima političkih subjekata, predložio je da mandatar za sastav 44. Vlade bude lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

Njega su podržali politički subjekti koji imaju 44 poslanička mjesta u Skupštini. To su Pokret Evropa sad (sa partnerima na zajedničkoj izbornoj listi Alternativa Crna Gora, Novska lista, Ujedinjena Crna Gora i Civis) – 24 poslanika, Demokratska Crna Gora – sedam poslanika, Bošnjačka stranka – šest poslanika, Socijalistička narodna partija  – dva poslanika, Albanska alternativa – jedan poslanik, Demokratski savez Albanaca – jedan poslanik, Demokratska unija Albanaca – jedan poslanik, Nova demokratska snaga FORCA – jedan poslanik i Hrvatska građanska inicijativa – jedan poslanik.

„Određeni broj političkih subjekata, u prvom redu iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ istakao je spremnost da podrži gospodina Spajića nakon eventualnog dogovora o budućoj Vladi“, saopštio je Milatović na pres konferenciji na Cetinju.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Milatović je rekao da se kao i mnogo puta u našoj istoriji nalazimo pred izborom puta, koji će u konačnom opredijeliti našu budućnost.

„Krajnji cilj mora biti građanska, demokratska i ekonomski razvijena Crna Gora, koja će u najkraćem roku postati punopravna članica EU, za šta je neophodno da sprovedemo punu institucionalnu konsolidaciju, unapređujući u kontinuitetu vladavinu prava i gradeći prosperitetno društvo jednakih šansi“, naveo je Milatović.

On je rekao da se nakon izbora Predsjednika CG i konstituisanja novog saziva Skupštine, u skladu sa izbornom voljom građana, formiranje nove izvršne vlasti nameće kao jedan od ključnih zadataka za crnogorske političke aktere.

On je podsjetio je da je sproveo konsultacije sa svim subjektima u parlamentu, navodeći da proces nikada nije bio inkluzivniji i sadržajniji. 

Kako je naveo, u procesu sprovođenja političkih konsultacija striktno je poštovao ustavne nadležnosti, ali i obaveze propisane Zakonom o Predsjedniku.

„Razgovori koje smo vodili prethodnih dana predstavljaju dobar primjer unapređenja političke prakse i afirmisanja kulture dijaloga. Uvjeren sam da smo zajedničkim trudom prevazišli formalistički prustup i uspostavili standarde koji će služiti kao primjer u budućnosti“, rekao je Milatović.

Niko od učesnika ne dovodi u pitanje članstvo CG u NATO

Siguran je, kaže, da su konsultacije dodatno doprinijele demokratskom sazrijevanju političkih procesa u državi.

„Razgovori su vođeni tematski, ujednačeno i odnosili su se na iskazivanje stavova tih subjekata o prioritetima vlade, strukturi vlade, preferiranom modelu vlade i podršci nekom od kandidata za mandatara za sastav vlade… Postoji opšti konsenzus svih političkih subjekata i odnosi se na neophodnost ubrzanja procesa EU integracija, unapređenje vladavine prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i unapređenje životnog standarda“, kazao je Milatović.

Rekao je da se jačanje kredibilnosti NATO članstva takođe nalazi u vrhu projektovanih prioriteta većine političkih subjekata.

„Niko od učesnika ne dovodi u pitanje članstvo CG u toj organizaciji“, istakao je Milatović.

U toku razgovora, vrijedne pažnje su, kako je rekao, bile i određene specifične teme, na čiju važnost su ukazali pojedini učesnici konsultacija, a tiču se: sprovođenja izborne reforme, usvajanja Zakona o Vladi i Skupštini, pronalaženja adekvatnog modela za provjeru porijekla i oduzimanje nezakonito stečene imovine, potrebe formiranja poreske policije, dalje decentralizalizacije, profesionalizacije diplomatske mreže i kompletiranja ambasadorske strukture…

Podijeljeni stavovi po pitanju strukture i broja ministarstava

On je naveo da su po pitanju strukture i broja ministarstava u novoj Vladi stavovi političkih subjekata bili podijeljeni.

„Dio političkih subjekata smatra da je veći broj resora neophodan za efikasnije sprovođenje ciljeva Vlade, dok drugi smatraju da preglomazna struktura ne proizilazi iz programskih potreba već predstavlja političko zadovoljenje činilaca buduće Vlade. Evidentno je da i dalje postoje isključivost između različitih političkih subjekata, kada je u pitanju mogućnost koalicione saradnje u kontekstu formiranja Vlade, s tim što ohrabruje iskazana spremnost da se razgovara o temama koje su vitalno značajne za Crnu Goru“, istakao je Milatović.

Kako je dodao, u vezi sa preferiranim modelom i strukturom 44. Vlade, svi učesnici razgovora složili su se da je Crnoj Gori potrebna politička i stabilna Vlada.

„Dio političkih subjekata smatra da je upravo podrška budućoj Vladi od minimum 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija u Parlamentu, što bi doprinijelo institucionalnoj deblokadi i ubrzanju evropskog puta zemlje, dok drugi pak smatraju da su u pitanju dva odvojena procesa i da parlamentarni dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja Vlade“, naveo je Milatović.

Kako je rekao, imajući u vidu zakonske obaveze od svih političkih subjekata koji su učestvovali u procesu konsultacija tražio je eksplicitno izjašnjenje da li podržavaju nekog kandidata za mandatara.

„U postupku konsultacija iskristalisao se samo jedan predlog kandidata za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, a to je nosilac liste Evropa sad na proteklim parlamentarnim izborima,  Milojko Spajić“, rekao je Milatović, dodajući da je dobio podršku političkih subjekata koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u Skupštini.

„Očekujem odgovornost i ekspeditivnost“

Milatović je rekao da će predložiti Skupštini nosioca liste Evropa Sad Milojka Spajića za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore.

On je kazao da tim otpočinje sljedeća faza koja podrazumijeva postizanje političkog dogovora i formiranje parlamentarne većine koja će izabrati Vladu. Ustavni rok za predlaganje programa i sastava Vlade počinje od dana određivanja mandatara i trajaće narednih 90 dana. 

„Očekujem od gospodina Spajića kao budućeg mandatara, ali i svih političkih aktera koji učestvuju u pregovorima oko formiranja Vlade, odgovornost i ekspeditivnost. Kao Predsjednik Crne Gore, smatram da je Crnoj Gori u ovom trenutku potrebna stabilna politička Vlada, nesporne evropske i reformske profilacije, čiji će konstituenti u Skupštini Crne Gore presudno doprinijeti realizaciji svih neophodnih imenovanja u pravosuđu, otvoriti dijalog o izbornoj reformi i efikasno djelovati kada su u pitanju inicijative od važnosti za unaprjeđenje vladavine prava, poboljšanje životnog standarda i ubrzanje evropskog puta.

Sam proces pregovora o budućoj Vladi vidim kao inkluzivan proces, u kome glas bilo kog građanina neće biti unaprijed obezvrijeđen, u kontekstu formiranja buduće skupštinske većine… Gospodinu Spajiću želim uspjeh u nastojanjima da sastavi stabilnu i stručnu Vladu, koja će biti kadra da se uhvati ukoštac sa ključnim izazovima sa kojima se suočava crnogorsko društvo. Kao Predsjednik Crne Gore, sa posebnom pažnjom ću pratiti pregovore o konstituisanju buduće Vlade, do finalizacije cjelokupnog procesa“, poručio je Milatović.

Na pitanje kako bi na političku situaciju u CG, uticao eventualni neuspjeh Spajića da formira Vladu, Milatović je odgovorio da je Spajić dobio veliku odgovornost.

„Želim mu uspjeh da odgovorno i brzo okonča proces formiranja Vlade, jer smatram da je Crnoj Gori potrebna stabilna izvršna vlast koja će odgovoriti svim izazovima“, dodao je Milatović.

Kako je rekao, ukoliko Spajić u bilo kom trenutku ne bude mogao da sastavi vladu, on može da vrati mandat.

„U tom trenutku, predviđeno je da obavim novu rundu konsultacija i da dam mandat nekom drugom“, naveo je Milatović.

Na pitanje da li je učestvovao u kreiranju principa Vlade, rekao je da je procesu pristupao isključivo iz uloge predsjednika, te da nije bio uključen kao dio Pokreta Evropa sad.

Rekao je da su svi politički subjekti saglasni oko tri stvari: ubrzanje evropskog puta, unapređenje vladavine prava i unapređenje životnog standarda.

Podsjećamo, Milatović je proces konsultacija započet 31. jula završio jučerašnjim razgovorima sa predstavnicima Ujedinjene Crne Gore, predvođenim čelnikom te partije Goranom Danilovićem, kao i listom Albanski forum koju je predstavljao njen nosilac Nik Đeljošaj.

„Tokom formalnih konsultacija u manje od dvije sedmice, predsjednik Milatović razgovarao je sa predstavnicima 18 političkih subjekata zastupljenih u Parlamentu Crne Gore na teme prioriteta, strukture, modela i podrške formiranju nove Vlade“, zaključili su iz Kabineta predsjednika.

Foto: Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA