„Najava Adžića o isplati dodatka policajcima zloupotreba u izborne svrhe“

U CGO naglašavaju da današnja nezvanična najava da će ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić odobriti isplate dodataka na zaradu od po 200 eura službenicima policije, angažovanim tokom inauguracije i proslave Dana nezavisnosti, bila vid zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe.

CGO ocjenjuje da nakon dodataka isplaćenih krajem 2022. ovo predstavlja drugi pokušaj da se ad hoc potezima prikriva neodgovornost prema službenicima UP, na čijem sistemskom unaprjeđenju položaja, koji je ispod svakog pristojnog nivoa, ministar ništa suštinski nije uradio.

„Podaci do kojih je došao CGO ukazuju da je posljednja kupovina kompletnih uniformi za sve službenika bila daleke 2015. godine, kao i da je već odavno za otpis. Takođe, CGO je dobio podatke da je jedna manja količina uniformi i druge odjeće, za nešto više od 300 službenika, vršena u aprilu 2020, ili u vrijeme Vlade Duška Markovića. Nejasno je i zašto je nedavno ministar inicirao izmjene pravilnika koji detaljno opisuju karakteristike ove odjeće i da li se i tu tender prilagođava unaprijed nekom povlašćenom ponuđaču, kad tender još nije sproveden iako su sredstva opredijeljena“, navode u saopštenju.

Dodaju da ova, ali ni Krivokapićeva Vlada, u čijem je sastavu bio i aktuelni premijer Dritan Abazović i to zadužen za bezbjednosni sektor, još nije uspješno okončala ni tender za nabavku potrebnih policijskih vozila, time rizikujući da policijski službenici, po drugi put u posljednje tri godine, ostanu bez svojih službenih vozila.

„Vlada Crne Gore do sada nije inicirala ni izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a kako bi se omogućilo uvećanje zarade pripravnicima u policiji, čija je mjesečna naknada za rad, čak i sa prekovremenim radnim satima, ispod nivoa minimalne zarade u Crnoj Gori“ , zaključuju u saopštenju CGO.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA