„Na sastanku u UN nije određen datum glasanja rezolucije o Srebrenici“

Dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona Ivica Puljić iz dana u dan prati događaje vezane za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i ostala važna politička pitanja u cijelom svijetu, koja su velikim dijelom vezana i za cijeli Balkan.

U svom posljednjem javljanju na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter) naveo je da još uvijek nije određen tačan datum glasanja rezolucije o Srebrenici.

„Na sastanku u UN-u danas nije određen datum glasanja rezolucije o Srebrenici iako se to očekivalo. Možda bude 16. a možda drugi dan. Čeka se da se zvanično kao dodatak nacrta uvede crnogorski prvi amandman o pojedinačnoj krivici. Drugi amandman otpada. Sjutra novi sastanak“, napisao je Puljić.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je amandmane na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„U skladu sa Informacijom o predlogu amandmana na predlog rezolucije „Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995.“, koju je usvojila Vlada na sjednici od 11. maja, Ministarstvo vanjskih poslova je danas uputilo predlagačima sugestije na predloženi tekst, koje imaju za cilj da doprinesu otklanjanju pogrešnih interpretacija, naročito imajući u vidu diskusiju povodom predloga rezolucije u sjedištu Ujedinjenih nacija, kao i u regionu i Crnoj Gori”, piše u saopštenju.

Naglašeno je da kao što je više puta ponovljeno, Crna Gora u potpunosti poštuje presude međunarodnih sudskih instanci, ranije usvojene deklaracije i rezolucije, uključujući i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore 2021. godine.

Napominju da se upravo iz tog razloga, a kao država privržena njegovanju kulture sjećanja, koju karakteriše multivjerski i multinacionalni sklad, te zemlja prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, posvećena izgradnji najboljih mogućih odnosa sa svim svojim susjedima, Crna Gora je ovoj temi pristupila sa posebnim senzibilitetom, sa ciljem da svoj doprinos da kroz prijateljski i pomiriteljski stav, a ne kroz dnevno-političke interpretacije.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA