Mujović zvanično na čelu podgoričkog PES-a: Bezrezervna podrška Spajiću

Više od 200 delegata prisustvuje osnivanju podgoričkog Pokreta Evropa sad. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović izabran je za novog predsjednika Opštinskog odbora.

Gradski odbor Pokreta Evropa sad biće konstituisan na sjednici koja se održava u Kristalnoj dvorani Hotela Hilton u Podgorici.

Mujović: Svim bićem se stavljam na raspolaganje PES-u, bezrezervna podrška Spajiću

Novoizabrani predsjednik podgoričkog PES-a i ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da taj angažman prihvatio kako bi pokazao bezrezervnu podršku Spajiću.

Ipak, kako je kazao, u PES-u ima boljih i zaslužnijih od njega.

„Ja sam na početku i svim bićem se stavljam na raspolaganje pokretu“, poručio je Mujović. 

Prema njegovim riječima, izazova će biti, ali bez straha i malodušnosti.

„Neću dozvoliti da ih bude. Pred nama je veliki izazov i velika šansa. Podgorica je lakmus papir naše snage. Želim da Odbor bude efikasan, da stvorimo snažne timove i budemo blizu građanima i da osluškujemo njihov puls. Jedini indikator uspjeha je zadovoljstvo naših građana i sve ćemo podrediti tome“, zaključio je Mujović. 

Spajić: Juče su pokušali da omalovaže rad Mujovića

Premijer Milojko Spajić kazao je da će Mujović omogućiti da u Crnu Goru dođe EDF najveća energetska kompanija, upravo njegovim zalaganjem.

“Radimo na Zakonu o obnovljivoj energiji i mnogim zakonima koji ce omogućiti da Crna Gora postane čvorište za energetiku u ovom dijelu Evrope”, kazao je premijer.

Istakao je da je juče izveden pokušaj da se omalovaži rad Mujovića.

“Da se prebaci Crnoj Gori da je zbog nje nestala struja na Balkanu i to je najbolji prikaz kako mediji i naši oponenti reaguju na naše uspjehe. To je bila potpuna neistina. Naše kolege iz Albanije kažu da su Grci napravili propust. Srbija je rekla hvala Bogu da smo imali saradnju sa CGES-om i CG jer ni mi ne bismo imali struju.”, kazao je Spajić.

“Đe će biti ti generali kad sprovedemo Evropu sad 2, kad uništimo kriminal u Crnoj Gori, kad korupcija bude minimalna, kad dobijemo IBAR. Oni nisu mogli da sprovedu reforme da dobiju IBAR, a kažu da nam se sad prosrećilo”, kazao je premijer.

Naglasio je da Institut “Simo Milošević” neće propasti dok je ove Vlade.

“Takav je slučaj sa EPCG i svim preduzećima. Nismo izašli iz krize, ali ćemo za pola godine napraviti ponos od Instituta Simo Milošević”, rekao je on.

Osvrnuo se i na migracije.

“Kad sam ja bio dijete Pljevlja su imala 45 hiljada stanovnika, sada 20 i nesto. Taj grad je primjer dekadencije, koja nije zaobišla ni Podgoricu”, kazao je on. 

„Ja sam došao bogat u Crnu Goru, nisam došao ovdje da zaradim“

Govoreći o Evropi sad 2, rekao je da niko u Vladi i parlamentu nema visoka primanja.

“To jesu visoka primanja za prosječnog građanina, ali ta primanja nijesu visoka i to zato što u prošlosti nije bilo potrebno jer su ti ljudi novac sticali korupcijom sa strane. Nije ih bilo briga kolika će prosječnom radniku biti plata, a nas jeste. Ja sam došao bogat u Crnu Goru, nisam došao ovdje da zaradim”, kazao je on.

“Ja mogu i s nula eura da zivim, ali moramo da napravimo sistem. Ovaj koji naslijedi ovu funkciju ne moze da prima 1.800 eura, već pet i više. Direktor Poreske takođe. Ni direktor policije ne treba da prima 1.200 eura, direktor ANB-a…”, nadovezao se premijer.

„Prosječna plata biće 1.000 eura, biće zadovoljan i privrednik i radnik“

On je kazao da mu je svaki euro u državi veliki.

“Ne dam ga. Budžetska inspekcija će da bude strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreseske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to ubrzano radimo. Na pragu smo dobijanja IBARa, realizacije Evrope sad 2”, naglasio je Spajić.

On je poručio da će razlika bruto i neto zarade biti izuzetno mala, a da će prosječna plata biti 1000 eura. 

“Bićemo 10 kopalja ispred svih. Bruto zarada će biti najniza u regionu, bicemo najkonkuretniji, privredniku je bitna bruto zarada, a privredniku cće biti cijena rada najjeftinija, a u isto vrijeme crnogorski radnik će biti najzadovoljniji jer će mu neto plata biti najvisočija” istakao je Spajić.

Funkcioner Ministarstva evropskih poslova Bojan Božović biće jedan od potpredsjednika podgoričkog odbora Evrope sad, saznaje Portal RTCG.

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA